

Πολυβιταμίνη: Ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα με προσεγμένες δοσολογίες συστατικών για μέγιστη απόδοση
- 23 Απριλίου, 2020
- by: webera
Για να έχει ενέργεια ένας οργανισμός χρειάζεται τα κατάλληλα καύσιμα. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος, σε συνδυασμό με την αποφυγή των καταχρήσεων, είναι όλα όσα χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος για να διατηρεί την υγεία του.
Σε περιοχές όπου τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά και οι πρωτεΐνες διατίθενται επαρκώς και αποτελούν μέρος της μέσης διατροφής, δεν παρατηρούνται συχνά διατροφικά ελλείμματα. Ωστόσο, οι διατροφικές επιλογές που κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγούν αρκετά συχνά σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να συνυπάρχει ακόμα και με παχυσαρκία.
Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πολλές τροφές έχουν εμπλουτιστεί με θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα το γάλα συνήθως είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και οι χυμοί με βιταμίνη C. Οι διαφορές στην τακτική εμπλουτισμού ανά χώρα μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών που παρατηρούνται μεταξύ των λαών, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι η δίαιτα είναι εξατομικευμένη.
Έτσι, άτομα που αρνούνται να φάνε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν διατροφικά ελλείμματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται σε όσους ακολουθούν δίαιτες αποκλεισμού, όπως αυτές που αποκλείουν το κρέας (vegetarian), τη γλουτένη και τη λακτόζη. Το 2010 οι κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής της Αμερικής αναγνώρισαν την έλλειψη στη διατροφή ασβεστίου, βιταμίνης D, φυτικών ινών και καλίου σε ενήλικες και παιδιά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από τις φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνονται σε μια πολυβιταμίνη.
Στην Ευρώπη, η ύπαρξη διατροφικών ελλειμμάτων είναι μια πραγματικότητα και δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται. Η εύκολη πρόσβαση στις τροφές, δε διασφαλίζει ότι οι τροφές αυτές είναι και υγιεινές. Τα σύγχρονα γεύματα είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά και πτωχά σε θρεπτική αξία.
Η αξία λήψης ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος έχει αμφισβητηθεί από πολλούς επιστήμονες. Αλλά στο γεφύρωμα διατροφικών κενών, είναι λογικό να συμπεραίνουμε ότι οι πολυβιταμίνες όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία, αλλά συμβάλλουν στην βελτίωση σε χρόνια νοσήματα ή σε άλλους κινδύνους για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πληρότητα στη διατροφή ωφελεί πολλά συστήματα του οργανισμού, μεταξύ άλλων και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Λαμβάνοντας δε υπόψη, ότι ο κίνδυνος διατροφικών ελλειμμάτων είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο υπερδοσολογίας μιας πολυβιταμίνης είναι απολύτως κατανοητό γιατί οι πολυβιταμίνες βρίσκονται μεταξύ των πιο κοινά χρησιμοποιούμενων συμπληρωμάτων (40% των ανδρών και γυναικών δηλώνουν ότι λαμβάνουν πολυβιταμίνη).
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Micronutrient intakes and potential inadequacies of community-dwelling older adults: a systematic review. ter Borg S, Verlaan S, Hemsworth J, Mijnarends DM, Schols JM, Luiking YC, de Groot LC. Br J Nutr. 2015 Apr 28;113(8):1195-206.
- ImmuneFunction and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Maggini S, Pierre A, Calder PC. 2018 Oct 17;10(10).
- Selected vitaminsand trace elements support immune function by strengthening epithelial barriers and cellular and humoral immune Maggini S, Wintergerst ES, Beveridge S, Hornig DH. Br J Nutr. 2007 Oct;98 Suppl 1:S29-35.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν