Πολυφαινόλες και καρκίνος
- 23 Σεπτεμβρίου, 2016
- by: prootos
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται κυρίως στα φυτά, παρουσιάζουν πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, την ανάπτυξη του όγκου, την αγγειογένεση, τις μεταστάσεις και τη φλεγμονή. Παράλληλα, ρυθμίζουν την ανοσολογική απάντηση και προστατεύουν τα φυσιολογικά κύτταρα από τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες.
Οι περισσότερες μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη δραστικότητα ενός συστατικού. Ωστόσο, έχει φανεί ότι το αντικαρκινικό αποτέλεσμα ενισχύεται όταν συνδυάζονται παρόμοια ή και διαφορετικά συστατικά.
Σε μία καινούρια μελέτη, φαίνεται ότι ο συνδυασμός κερσετίνης, κουρκουμίνης, πράσινου τσαγιού, εκχυλίσματος μπρόκολου και ρεσβερατρόλης προκαλεί σημαντική αναστολή στην ανάπτυξη αναιμίας Fanconi, στους επιθηλιακούς καρκίνους της κεφαλής και του φάρυγγα, στο σάρκωμα και το μελάνωμα. Παράλληλα, όταν οι πολυφαινόλες συνδυάζονται με βιταμίνη C, αμινοξέα και άλλα μικροσυστατικά υπάρχει σημαντική καταστολή στην ανάπτυξη του καρκίνου των ωοθηκών. Στην αποτελεσματικότητα σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει η δόση (δοσοεξαρτώμενο αποτέλεσμα).
Η αποτελεσματικότητα των πολυφαινολών έναντι πολλαπλών στόχων στην ανάπτυξη και εξέλιξη ενός καρκίνου, τις καθιστούν μια ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Anticancer Efficacy of Polyphenols and Their Combinations. Niedzwiecki A, Roomi MW, Kalinovsky T, Rath M. Nutrients. 2016 Sep 9;8(9).
- Anti-Cancer Effects of a Nutrient Mixture in Human Melanoma Cells A2058: Inhibition of Cell Proliferation, MMP Expression, Invasion and Apoptosis. M.W. Roomi, S. Siddiqui, N.W. Roomi, A. Niedzwiecki and M. Rath. 102nd Annual Meeting of the American Association for Cancer Research, Orlando, Florida, April 2-6, 2011.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,