

Πολυφαινόλες και αλλαγές διάθεσης
- 27 Μαΐου, 2016
- by: webera
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και τις συνάψεις του. Παράλληλα με την αντιοξειδωτική τους δράση, ορισμένες πολυφαινόλες παρουσιάζουν ιδιότητες που τις καθιστούν χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των αλλαγών στη διάθεση αλλά και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει η χρήση νευροληπτικών φαρμάκων.
Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η κουρκουμίνη, η επιγαλλοκατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η κερσετίνη και η ρεσβερατρόλη μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα σε καταθλιπτικούς ασθενείς.
Η κουρκουμίνη είναι ένα λιπόφιλο συστατικό που διαπερνά τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και ασκεί άμεση νευροπροστατευτική δράση, πιθανά μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης, αναστολής της δραστηριότητας της ΜΑΟ(μονο-άμινο-οξειδάσης) και αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό. Ταυτόχρονα, επηρεάζει ένα σημαντικό αριθμό κυτταρικών οδών μέσω αναστολής ουσιών όπως η κυκλοοξυγενάσες 1 και 2, ενώ επηρεάζει και άλλες διαδικασίες προστατεύοντας τελικά το κύτταρο και αυξάνοντας την επιβίωσή του. Έχει δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες ασθενών με μείζονα κατάθλιψη και θεωρείται αποτελεσματική και ασφαλής πρακτική.
Η επιγαλλοκατεχίνη του πράσινου τσαγιού είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την ικανότητά της να μειώνει το στρες και τις αλλαγές διάθεσης. Σε in vitro πειράματα φαίνεται ότι ρυθμίζει τον υποδοχέα GABA-A στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη δυνατότητα εκμάθησης και προλαμβάνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Τέλος, η κερσετίνη έχει δείξει αντικαταθλιπτικές δράσεις, πιθανώς μέσω αύξησης των επιπέδων BDNF(Brain-derived neurotrophic factor), της επιβίωσης των νευρώνων και της αναστολής δραστηριότητας της ΜΑΟ. Η αναστολή της μονο-αμινο-οξειδάσης επιτυγχάνεται in vitro και από την ουσία ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Psychiatric Disorders and Polyphenols: Can They Be Helpful in Therapy?
Jana Trebatická and Zdeňka Ďuračková. Oxid Med Cell Longev. 2015; 2015: 248529.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών