Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε το φθινόπωρο;
- 4 Νοεμβρίου, 2022
- by: myriam
Καθώς περνάμε στο φθινόπωρο, η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά και η υγρασία αυξάνεται, γεγονός που σε συνδυασμό με το συνωστισμό σε σχολεία, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας, ενώ ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού. Τροφοδοτώντας το σώμα μας με τον σωστό τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό και να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού.
Ειδικότερα η πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, Ω3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πολυβιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν ψευδάργυρο μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των ιώσεων. Η βιταμίνη C βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ενώ παράλληλα ασκεί αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, αναστέλλουν την απορρόφηση του ιού της γρίπης και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του. Είναι επίσης αποτελεσματικές και έναντι άλλων ιών.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να συμβεί στις αρχές του φθινοπώρου, κάτι πολύ λογικό αν σκεφτούμε πως η απορρόφησή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έκθεση στον ήλιο. Η «βιταμίνη του ήλιου» παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού καθώς συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των κυττάρων και την υγεία οστών και δοντιών. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία, σωματική, αλλά και πνευματική, κόπωση.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου συνιστάται η ενίσχυση της δίαιτας με τροφές που περιέχουν βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, ο τόνος, αλλά και το κόκκινο κρέας, το συκώτι, ο κρόκος αυγού και σκευάσματα δημητριακών) καθώς και η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος με βιταμίνη D(για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο, ενώ άνθρωποι με σκούρο δέρμα θα πρέπει να το λαμβάνουν για όλο το χρόνο). Παράλληλα ενθαρρύνεται αν είναι εφικτή η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο κατά τους μήνες αυτούς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. Mousa HA. J Evid Based Complementary Altern Med.2017 Jan;22(1):166-174.
- Vitamin C and Infections. Hemilä H.Nutrients. 2017 Mar 29;9(4)
- Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. Adrian R Martineau, et al. BMJ. 2017; 356: i6583.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,