

Παγκόσμια ημέρα για το Διαβήτη
- 14 Νοεμβρίου, 2017
- by: webera
Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια (τουλάχιστον στην αρχή) και πολλοί ασθενείς δεν το γνωρίζουν ότι πάσχουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη θεσπίστηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως απάντηση στον αυξανόμενο προβληματισμό για τις επικίνδυνες επιπτώσεις της νόσου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης για το διαβήτη με αποδέκτες πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε πάνω από 160 χώρες. Κάθε χρόνο φέρνει στο προσκήνιο θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για τον κόσμο των διαβητικών και διατηρεί το θέμα του διαβήτη σταθερά ψηλά στην ενημέρωση των πολιτών.Στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση όλων των προσπαθειών που καταβάλλει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια καθώς και να συντονίσει όλες τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της.
Το σήμα της εκστρατείας αυτής υιοθετήθηκε το 2007 και είναι ο μπλε κύκλος. Συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στην επιδημία του διαβήτη.
Η παγκόσμια ημέρα διαβήτη 2017 έχει ως κεντρικό θέμα τις γυναίκες. Η φετινή εκστρατεία θα αναδείξει τη σημασία της πρόσβασης, για όλες τις γυναίκες υψηλού κινδύνου, στις απαραίτητες τεχνολογίες που αφορούν το διαβήτη (φάρμακα, εκπαίδευση για τη νόσο, πληροφορίες για την καλύτερη αντιμετώπιση) με απώτερο στόχο την καλύτερη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες με διαβήτη και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί έως τα 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Ο διαβήτης είναι η ένατη αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως και προκαλεί περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους ανά έτος. Η ελλιπής διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Ως αποτέλεσμα των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών οι γυναίκες κάθε ηλικίας συναντούν εμπόδιστην αντιμετώπιση του διαβήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη είναι στην αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες με διαβήτη δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και παρουσιάζουν αυξημένες περιγεννητικές επιπλοκές. Χωρίς σωστό προγενετικό προγραμματισμό ο διαβήτης τύπου 1 και 2 αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Επιπλέον, μία στις επτά γέννες μπορεί να επιπλακεί με διαβήτη της κύησης (διαβήτη τύπου 3), μια σοβαρή απειλή για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Αυτές οι γυναίκες παρουσιάζουν επιπλοκές όπως η αρτηριακή υπέρταση, οι δυσκολίες στον τοκετό και η διαταραχή του βάρους του βρέφους, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Σε επίπεδο συμπληρωμάτων διατροφής, οι πολυφαινόλες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσω ενίσχυσης της δράσης ινσουλίνης. Το μαγνήσιο βελτιώνει την απάντηση στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 2. Οι βιταμίνες βελτιώνουν το γενικότερο μεταβολισμό της γλυκόζης, πολυβιταμίνες με Β12 συνιστάται να συγχορηγούνται σε ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη, ενώ η Β6 έχει ρόλο στην πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Τέλος, η σουλφοραφάνη έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή γλυκόζης από τα ηπατοκύτταρα,μειώνει την έκφραση σημαντικών ενζύμων για τη διαδικασία της γλυκονεογένεσης, βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη,είναι καλά ανεκτή και βελτιώνει τη γλυκόζη νηστείας σε ανθρώπους με παχυσαρκία και αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Multivitamin Use and Serum Vitamin B12 Concentrations in Older-Adult Metformin Users in REGARDS, 2003-2007. VijayaKancherla, JoshuaV. Garn, NeilA. Zakai, RebeccaS. Williamson, WinnT. Cashion, OluwaseunOdewole, SuzanneE. Judd, andGodfreyP. Oakley, Jr.PLoS One. 2016; 11(8): e0160802. Published online 2016 Aug 11.
2. Sulforaphanereduceshepaticglucoseproduction and improvesglucosecontrol in patients with type2diabetes. Axelsson AS, Tubbs E, Mecham B, Chacko S, Nenonen HA, Tang Y, Fahey JW, Derry JMJ, Wollheim CB, Wierup N, Haymond MW, Friend SH, Mulder H, Rosengren AH. SciTransl Med. 2017 Jun 14;9(394).
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Ο ύπνος είναι μια σημαντική διαδικασία της ανθρώπινης φυσιολογίας
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων