

Οστεοαρθρίτιδα και διατροφή
- 10 Δεκεμβρίου, 2019
- by: webera
Η αρθρίτιδα, μια χρόνια κατάσταση που αναφέρεται σε αρθρικό πόνο ή αρθρική πάθηση, είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη και εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, χρόνιο πόνο, λειτουργικό περιορισμό της κινητικότητας και επηρεασμένη ποιότητα ζωής των πασχόντων. Αν και η αιτιολογία και οι υποκείμενοι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι, υπάρχει μια σειρά αποδείξεων που δείχνει ότι η εξέλιξη της νόσου στους πάσχοντες οφείλεται στην αύξηση του οξειδωτικού stress και την επακόλουθη φλεγμονή.
Ανάμεσα στις μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις, η απώλεια βάρους και η άσκηση αποτελούν τις πρώτες προτεινόμενες στρατηγικές, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τις υποτροπές των κρίσεων πόνου. Ωστόσο, έως σήμερα η αρθρίτιδα παραμένει μια ανίατη νόσος και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακαλυφθούν νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών αρθρίτιδας και των σχετικών με αυτήν συμπτωμάτων.
Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των αντιοξειδωτικών της τροφής στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ενισχύεται και ελέγχεται όλο και περισσότερο από τους ερευνητές. Έτσι, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες δείχνουν πολλά υποσχόμενες. Σε πρόσφατη μελέτη ανακαλύφθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετιζόταν με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης οξέος πόνου σε ηλικιωμένους με γνωστή οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο επίσης ήταν ότι ανάμεσα στις τροφές με τη μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση ήταν τα φρούτα τύπου berry(μούρα), όπως το μύρτιλλο και η φράουλα.
Παράλληλα με τα φρούτα και τους χυμούς, πολλές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι κάποιες μεμονωμένες πολυφαινόλες, όπως η κερσετίνη, βελτιώνουν την αρθρίτιδα. Η κερσετίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά φαινολικά συστατικά και τα πλέον κυρίαρχα βιοφλαβονοειδή σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε παλαιότερη μελέτη, η συγχορήγηση κερσετίνης με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, βελτίωσε σημαντικά τον πόνο στο γόνατο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, ενώ σε πρόσφατη κλινική μελέτη, η χορήγηση μόνο κερσετίνης (500mg/ημέρα) συμβάλει στην βελτιώση των συμπτώμάτων και τους δεικτών φλεγμονής σε πάσχοντες ενήλικες.
Φαίνεται ότι η κερσετίνη συμβάλλει στην ρυθμίση διάφόρων δεικτών φλεγμονής μέσω των οποίων βελτιώνεται η απάντηση στο οξειδωτικό στρες και αναστέλλεται η αποδόμηση του αρθρικού χόνδρου.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Dietary fruits and arthritis. Basu A, Schell J , Scofield RH . Food Funct. 2018 Jan 24;9(1):70-77.
- Protective effects of quercetin against inflammation and oxidative stress in a rabbit model of knee osteoarthritis. Wei B, Zhang Y, Tang L, Ji Y, Yan C, Zhang X. Drug Dev Res. 2019 May;80(3):360-367.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν