

Ο ρόλος του Μαγνήσιου στην κατάθλιψη
- 21 Νοεμβρίου, 2017
- by: webera
Συμμετέχει σημαντικά στη μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων και τη χάλαση (χαλάρωση) των μυών.
Η σχέση μεταξύ μαγνησίου και κατάθλιψης είναι ήδη γνωστή. Έχει φανεί ότι η σοβαρότητα της κατάθλιψης σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα ενδοκυττάριου μαγνησίου ενώ η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά αποκαθιστά τα επίπεδα αυτά στο φυσιολογικό.Μια καινούρια μελέτη αναζήτησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης μαγνησίου σε ασθενείς με κατάθλιψη.
Βρέθηκε λοιπόν, ότι η κατανάλωση 248 mg μαγνησίου καθημερινά για 6 εβδομάδες βελτίωσε (στατιστικά και κλινικά) τις επιδόσεις των ασθενών στις κλίμακες ταξινόμησης της κατάθλιψης και του άγχους. Το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο του ιστορικού και παρατηρήθηκε σε μεγάλο εύρος ασθενών με διαφορές στην ηλικία και στη σοβαρότητα των αρχικών συμπτωμάτων.
Η βελτίωση παρατηρήθηκε εντός εβδομάδων, ενώ το αποτέλεσμα υποχώρησε περίπου 2 εβδομάδες μετά τη διακοπή του συμπληρώματος. Δεν υπήρξε διαφορά στο αποτέλεσμα βάσει του φύλου, ενώ φάνηκε ότι και οι ασθενείς που έλαβαν μικρότερες δόσεις μαγνησίου, λόγω κακής συμμόρφωσης, ωφελήθηκαν περίπου το ίδιο.
Οι παρενέργειες δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να οδηγήσουν σε διακοπή της θεραπείας, εκτός από μια περίπτωση στην οποία λόγω ναυτίας και ληθάργου η θεραπεία διεκόπη μετά από δύο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης βελτίωση σε άλλα συμπτώματα,όπου είναι ήδη γνωστή και τεκμηριωμένη η δράση του μαγνησίου, όπως μείωση των πονοκεφάλων και των μυϊκών κραμπών.
(Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 το μαγνήσιο συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και δοντιών, στη φυσιολογική σύνθεση των πρωτεϊνών, στη φυσιολογική λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος, στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών.)
Ο μηχανισμός που σχετίζει το μαγνήσιο με την κατάθλιψη είναι άγνωστος. Ωστόσο, το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά μεταβολικά μονοπάτια, ένζυμα, ορμόνες και νευρομεταβιβαστές που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι ρυθμίζει τη ροή ασβεστίου στους νευρώνες. Σε καταστάσεις έλλειψης μαγνησίου, τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και γλουταμικού απορρυθμίζουν τις συνάψεις (συνδέσεις) των νευρώνων οδηγώντας (πιθανότατα) σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Η μελέτη έδειξε επιπλέον ότι το μαγνήσιο μπορεί να δρα συνεργικά με αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRI’s) οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη κλινική βελτίωση.Κι εδώ ο μηχανισμός δεν είναι ξεκαθαρισμένος, ωστόσο έχει φανεί ότι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε ασθενείς με μαγνήσιο ορού στα υψηλότερα φυσιολογικά όρια είναι πιο αποτελεσματική.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση μαγνησίου οδηγεί σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την αρχική σοβαρότητα της κατάθλιψης ή τη χρήση αντικαταθλιπτικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση εξάλλου, μπορεί να επιτρέψει χαμηλότερες δόσεις αντικαταθλιπτικών ή ακόμα και να αποτρέψει την ανάγκη για προσθήκη δεύτερου φαρμάκου στην υπάρχουσα αγωγή, που και τα δύο οδηγούν σε μείωση των παρενεργειών της χρόνιας αγωγής.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial.Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, Kennedy AG, Daley C.PLoS One. 2017 Jun 27;12(6):e0180067.
Magnesium in major depression. Nechifor M. Magnes Res. 2009;22(3):163s–6s.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις