

Ο ρόλος 3 βιταμινών στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα
- 21 Νοεμβρίου, 2023
- by: myriam
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να παράγει αποτελεσματικά ορμόνες. Μερικές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την υγεία του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:
Ιώδιο: Είναι βασικό συστατικό στη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως η ισορροπία είναι απαραίτητη.
Σελήνιο: Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τη μετατροπή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ4 στη δραστική μορφή Τ3.
Ψευδάργυρος: Απαραίτητος για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές ψευδαργύρου.
Βιταμίνη Β12: Υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα περιέχουν Β12.
Βιταμίνη Α: Σημαντική για τη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς. Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το συκώτι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α.
Οι πολυβιταμίνες παρέχουν διατροφική κάλυψη για μη ιδανικές δίαιτες. Η λήψη, μια φορά την ημέρα, μιας πολυβιταμίνης είναι ένας εύκολος τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και τα μικρά διατροφικά κενά, σύμφωνα με ειδικούς της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Οι πλέον δημοφιλείς είναι οι υψηλής περιεκτικότητας πολυβιταμίνες που περιλαμβάνουν τα 2/3 των συστατικών που χρειάζεται καθημερινά ο άνθρωπος.
Βιταμίνη D: Βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να παίζει ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η έκθεση στο ηλιακό φως και ορισμένα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν βιταμίνη D. Έρευνες δείχνουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D στο αίμα σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα θυρεοειδούς(στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto τα επίπεδα βιταμίνης D είναι έως και δύο φορές χαμηλότερα του φυσιολογικού), ενώ η λειτουργία του θυρεοειδή βελτιώνεται με τη βελτίωση της διατροφής με βιταμίνη D.
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα, που παρουσιάζουν πολύ συχνά έλλειψη. Σαν αποτέλεσμα της εκτεταμένης συμμετοχής του στον ανθρώπινο μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στις λειτουργίες πολλών εκατοντάδων ενζύμων, η έλλειψη μαγνησίου συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών και την εξέλιξή τους. Όταν υπάρχει σοβαρή έλλειψη μαγνησίου αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Hashimoto και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου ως αποτέλεσμα της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τέλος, ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την υγεία του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπερβολική ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του. Εάν λοιπόν υποψιάζεστε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανεπάρκεια του θυρεοειδούς, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Η εταιρεία Health Sign συστήνει την HS Multivitamin, πολυβιταμινούχο σκεύασμα για ενέργεια, τόνωση και υποστήριξη του οργανισμού, την HS Vitamin D3 2000 iu, για την καλή διατήρηση των οστών και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, την HS Βιταμίνη Β12, ενεργή μορφή σε υπογλώσσια δισκία και το HS Magnesium Citrate, σε μορφή κιτρικών αλάτων, για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Paulina Ihnatowicz, Małgorzata Drywień, Paweł Wątor, Joanna Wojsiat. Ann Agric Environ Med. 2020 Jun 19;27(2):184-193.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις
Ορμόνες και οστεοπόρωση
Οκτ. 6.2023Το 1993, ο Π.Ο.Υ όρισε την οστεοπόρωση ως μια συστηματική σκελετική