

Μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο – Ο ρόλος της ελιάς
- 1 Μαρτίου, 2019
- by: webera
Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται αιτιολογικά με τα καρδιακά νοσήματα, διορθώνονται με ουσίες που προέρχονται από το φαγητό (nutraceuticals). H Μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, πλούσιων σε πολυφαινόλες και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ανάμεσα στα συστατικά της, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ελαιόλαδο, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται το σύμβολο της μεσογειακής διατροφής, αποτελεί την πρωταρχική πηγή του λίπους και είναι αυτό που θεωρείται κυρίως υπεύθυνο για τις ευεργετικές ιδιότητες της δίαιτας.
Η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου έχει φανεί από τη μελέτη Predimed, ότι μπορεί να φτάσει το 30% σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Οι μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτή η μείωση είναι πολλοί και δρουν συνεργικά. Έτσι, τα συστατικά του ελαιολάδου και ιδιαίτερα η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη, φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια στο αίμα, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, τη γλυκόζη του αίματος, το δείκτη μάζας σώματος, ενώ παράλληλα διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα, βασισμένη σε μελέτες η Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε την επιστημονική άποψη ότι χρειάζεται καθημερινή κατανάλωση 5mg υδροξυτυροσόλης για να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείται με μέτρο και να αποφεύγονται οι υπερβολές στην πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, τα μέτρα πρόληψης εξαρτώνται από τη χρονική διάρκεια που ακολουθούνται- είναι μια μακροχρόνια δέσμευση και όχι κάτι το οποίο μπορεί να γίνεται αποσπασματικά. Η διάρκεια είναι πιο σημαντική από την ένταση, ειδικά επειδή δίαιτες μεγάλης έντασης είναι δύσκολο να ακολουθηθούν.
Τέλος, η αλλαγή μόνο ενός συστατικού της δίαιτας δεν μπορεί να αποτρέψει τις βλαβερές συνέπειες της υπόλοιπης δίαιτας και του τρόπου ζωής. Η συνολική αλλαγή του τρόπου διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση έχουν πάντα καλύτερα αποτελέσματα από μεμονωμένες επεμβάσεις στη διατροφή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34.
2. Cardioprotective Effects of the Polyphenol Hydroxytyrosol from Olive Oil. Tejada S, Pinya S, Del Mar Bibiloni M, Tur JA, Pons A, Sureda A. Curr Drug Targets. 2017;18(13):1477-1486
3. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις