

Μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο – Ο ρόλος της ελιάς
- 1 Μαρτίου, 2019
- by: webera
Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται αιτιολογικά με τα καρδιακά νοσήματα, διορθώνονται με ουσίες που προέρχονται από το φαγητό (nutraceuticals). H Μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, πλούσιων σε πολυφαινόλες και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ανάμεσα στα συστατικά της, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ελαιόλαδο, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται το σύμβολο της μεσογειακής διατροφής, αποτελεί την πρωταρχική πηγή του λίπους και είναι αυτό που θεωρείται κυρίως υπεύθυνο για τις ευεργετικές ιδιότητες της δίαιτας.
Η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου έχει φανεί από τη μελέτη Predimed, ότι μπορεί να φτάσει το 30% σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Οι μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτή η μείωση είναι πολλοί και δρουν συνεργικά. Έτσι, τα συστατικά του ελαιολάδου και ιδιαίτερα η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη, φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια στο αίμα, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, τη γλυκόζη του αίματος, το δείκτη μάζας σώματος, ενώ παράλληλα διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα, βασισμένη σε μελέτες η Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε την επιστημονική άποψη ότι χρειάζεται καθημερινή κατανάλωση 5mg υδροξυτυροσόλης για να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείται με μέτρο και να αποφεύγονται οι υπερβολές στην πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, τα μέτρα πρόληψης εξαρτώνται από τη χρονική διάρκεια που ακολουθούνται- είναι μια μακροχρόνια δέσμευση και όχι κάτι το οποίο μπορεί να γίνεται αποσπασματικά. Η διάρκεια είναι πιο σημαντική από την ένταση, ειδικά επειδή δίαιτες μεγάλης έντασης είναι δύσκολο να ακολουθηθούν.
Τέλος, η αλλαγή μόνο ενός συστατικού της δίαιτας δεν μπορεί να αποτρέψει τις βλαβερές συνέπειες της υπόλοιπης δίαιτας και του τρόπου ζωής. Η συνολική αλλαγή του τρόπου διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση έχουν πάντα καλύτερα αποτελέσματα από μεμονωμένες επεμβάσεις στη διατροφή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34.
2. Cardioprotective Effects of the Polyphenol Hydroxytyrosol from Olive Oil. Tejada S, Pinya S, Del Mar Bibiloni M, Tur JA, Pons A, Sureda A. Curr Drug Targets. 2017;18(13):1477-1486
3. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών