

Λίπος στο συκώτι : Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους
- 23 Οκτωβρίου, 2015
- by: webera
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, αλλαγές στη δίαιτα και τον τρόπο ζωής, φάρμακα για το διαβήτη και υπολιπιδαιμικούς παράγοντες. Η πολυπαραγοντική αιτιολογία της νόσου καθιστά τη μονομερή αντιμετώπιση περιορισμένης αξίας. Πέραν τούτου, η αντιμετώπιση καθίσταται προβληματική σε ασθενείς που έχουν λίπος στο συκώτι, χωρίς να παρουσιάζουν διαβήτη ή χωρίς να έχουν υπερχοληστερολαιμία. Η χρήση των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση.
Στα φύλλα της ελιάς αλλά και στον καρπό και στο λάδι, περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις και παράγωγα. Σημαντικότερες από τις ενώσεις αυτές είναι η ελαιοευρωπαΐνη (oleuropein) και η υδροξυτυροσόλη (3,4-διυδροξυ-φαινυλαιθανόλη). Η κατανάλωση Μεσογειακής δίαιτας πλούσιας σε ελαιόλαδο έχει φανεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε καταστάσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Το 2010 μελέτη από την Ιαπωνία έδειξε ότι το απόσταγμα φύλλων ελιάς παρέχει, μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης της ελαιοευρωπαΐνης και της υδροξυτυροσόλης, προστασία από την εμφάνιση στεατοηπατίτιδας και βελτίωση της ιστολογικής κατάστασης του ήπατος. Από την Ισπανία, νέα μελέτη του 2011, έδειξε ότι η χρήση συμπληρωμάτων με απόσταγμα φύλλων ελιάς για 8 εβδομάδες καταπολεμά τις ηπατικές και μεταβολικές διαταραχές που προκαλεί η υψηλή σε λίπη δίαιτα.
Το ρόδι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιοενεργών συστατικών (φλαβονοειδή και πολυφαινόλες) και φαινολικά οξέα, όπως το ελλαγικό οξύ. Οι ευεργετικές δράσεις του στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη είναι καλά τεκμηριωμένες. Η θεραπεία με ρόδι έχει δείξει μείωση του βάρους του ήπατος και της περιεκτικότητάς του σε λίπος. Μελέτη του 2009 στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα της φλούδας του ροδιού βελτιώνει τη λιπώδη διήθηση του ήπατος που σχετίζεται με το διαβήτη και την παχυσαρκία, μέσω ενεργοποίησης γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την οξείδωση των λιπαρών οξέων στο συκώτι.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών