

Λειτουργικός κοιλιακός πόνος
- 8 Μαρτίου, 2019
- by: webera
Τα παιδιά με λειτουργικό πόνο λείπουν περισσότερο από το σχολείο, έχουν προβλήματα ύπνου, παρουσιάζουν κι άλλους σωματικούς πόνους, έχουν περισσότερο άγχος και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ποιότητα ζωής. Με βάση την ταξινόμηση της Ρώμης ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να υπάγεται σε 4 κατηγορίες: το Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου, το Λειτουργικό Κοιλιακό Άλγος, τη Λειτουργική Δυσπεψία και την Κοιλιακή Ημικρανία.
Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στα φάρμακα. Οι γονείς ωστόσο φοβούνται τις παρενέργειες των φαρμάκων και αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες που θεωρούνται ασφαλείς και φυσικές.
Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της δίαιτας. Ο περιορισμός των τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ολιγοσακχαρίτες και πολυόλες (δίαιτα FODMAPs), η χρήση φυτικών ινών και η αποφυγή λακτόζης και γλουτένης είναι οι βασικές αρχές αυτής της αλλαγής και έχουν αποτελέσει το αντικείμενο πολλών μελετών.
Αν και στα βότανα έχουν από πολύ παλιά αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση πολλών γαστρεντερικών διαταραχών, η χρήση τους στα λειτουργικά νοσήματα, ιδιαίτερα στα παιδιά, παραμένει αδιευκρίνιστη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα κάποιων πρόσφατων μελετών είναι πολύ ενθαρρυντικά,όχι μόνο για ενήλικες αλλά και για παιδιά.Το έλαιο μέντας φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενο στο ευερέθιστο έντερο στα παιδιά με τη βελτίωση να φτάνει σε ποσοστό το 76%, έναντι του 19% των ασθενών που έλαβαν εικονική θεραπεία(placebo). Αντίστοιχα ποσοστά έχουν βρεθεί και στις μελέτες που έχουν γίνει σε ενήλικες. Επειδή υπάρχουν μόνο δύο τυχαιοποιημένες μελέτες στα παιδιά χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να μπει στους θεραπευτικούς αλγόριθμους. Έως τώρα ωστόσο η συνολική του αποτίμηση είναι ότι είναι ασφαλές και καλά ανεκτό για να χρησιμοποιείται σε ενήλικες αλλά ακόμα και σε παιδιά στις συνιστώμενες δοσολογίες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials. Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, Saps M. Nutrients. 2018 Nov 9;10(11).
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις