

Καρκίνος του μαστού
- 4 Νοεμβρίου, 2016
- by: webera
Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και την επίπτωση καρκίνου μέσω: (α) της αντιοξειδωτικής τους δράσης, (β) της μείωσης του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, (γ) μπλοκαρίσματος προφλεγμονωδών κυτταροκινών και μεταγραφικών παραγόντων που εμπλέκονται στην εξέλιξη του καρκίνου, (δ) αύξησης της δράσης προστατευτικών ενζύμων, (ε) ενεργοποίησης παραγόντων που ανταγωνίζονται τη χρόνια φλεγμονή, (στ) δέσμευσης των οιστρογονικών υποδοχέων. Ειδικά, η τελευταία τους ιδιότητα είναι κομβική για την πρόληψη τόσο του πρωτογενούς όσο και του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού.
Τα φαινολικά οξέα (ελαιοευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη), οι φλαβονοειδείς (κερσετίνη, μυρισετίνη) και οι ισοφλαβονοειδείς ενώσεις (γενιστεΐνη, δαϊτζεΐνη) μελετώνται περισσότερο και έως τώρα έχουν δείξει σημαντικά αποτελέσματα. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες κουρκουμίνη και ρεσβερατρόλη παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκλινικές μελέτες.
Το κεντρικό μήνυμα όλων των μελετών είναι ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να υποστηρίξουν την τρέχουσα θεραπεία για να βελτιώσουν την πρόγνωση.
Με βάση αυτό το μήνυμα, συνιστάται πλέον σε όλες τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ακολουθούν διαιτολόγιο πλούσιο –περίπου 5 φορές την ημέρα- σε πολυφαινόλες, που να περιλαμβάνει τσάι (πάνω από τρία ποτήρια ημερησίως), λαχανικά (κρεμμύδια, μπρόκολα) και φρούτα (μήλα, λεμόνια) μεταξύ άλλων. Μία μέση κατανάλωση προϊόντων σόγιας (5-10 γραμμάρια ημερησίως κυρίως από γάλα σόγιας) και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής θεωρούνται εξίσου σημαντικά.
Οι τροφές είναι ο προτιμώμενος τρόπος για να λαμβάνονται οι πολυφαινόλες. Ωστόσο υπάρχουν ασθενείς που λόγω τρόπου ζωής ή αδυναμίας λήψης συγκεκριμένων τροφών δεν είναι εφικτό να ακολουθήσουν μια τέτοια δίαιτα και για τους οποίους η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια καλή εναλλακτική.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Reducing Breast Cancer Recurrence: The Role of Dietary Polyphenolics. Andrea J. Braakhuis, Peta Campion, and Karen S. Bishop. Nutrients. 2016 Sep; 8 (9): 547.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,