

Καλοκαιρινοί Κίνδυνοι
- 22 Ιουλίου, 2016
- by: webera
Τα ήπια εγκαύματα χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και ήπιο πόνο στο δέρμα, ενώ στα σοβαρά εγκαύματα εμφανίζονται φουσκάλες και έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνεται ο κίνδυνος μελανώματος καθώς και πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται προσοχή στην έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη(από τις 10 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι) και χρήση αντηλιακών με δείκτη πάνω από 15 τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο. Το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται μετά από λίγες ώρες και μετά από κάθε μπάνιο στη θάλασσα. Τέλος, η υπεριώδης ακτινοβολία θέτει τα μάτια σε κίνδυνο, οπότε φοράμε πάντα τα γυαλιά του ηλίου.
Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και οδηγεί σε σύγχυση, ταχυκαρδία, αδυναμία εφίδρωσης. Προσβάλλει ιδιαίτερα τις ακραίες ηλικίες(παιδιά και ηλικιωμένοι) και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Για να την προλάβουμε, φοράμε άνετα ελαφρά ρούχα και καπέλο, καθόμαστε σε σκιερά μέρη ή κάτω από την ομπρέλα στην παραλία και πίνουμε άφθονα υγρά. Άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή (πχ διουρητικά) πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους.
Οι καλές διακοπές θέλουν και καλό φαγητό. Προσέχουμε πού και τι θα φάμε καθώς οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα που ταξιδεύουν σε κάποιες χώρες του εξωτερικού ή άτομα που συμμετέχουν σε κρουαζιέρα. Καλό είναι πριν ξεκινήσει το ταξίδι λοιπόν να έχουμε επισκεφθεί τον οικογενειακό μας ιατρό. Συνήθως, οι τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται με διάρροια που διαρκεί έως και τρεις ημέρες. Αν επιμείνει χρειαζόμαστε φαρμακευτική θεραπεία. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε αν το νερό «πίνεται». Το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί σίγουρα την πιο ασφαλή επιλογή σε ανασφαλή μέρη, ακόμα και για δραστηριότητες όπως το πλύσιμο των δοντιών ή το μαγείρεμα.
Τελειώνοντας, ένα από τα πιο ενοχλητικά(και μερικές φορές επικίνδυνα) πράγματα του καλοκαιριού είναι τα τσιμπήματα. Κάθε λογής έντομα στη στεριά και τσούχτρες στη θάλασσα μας απειλούν. Τα κουνούπια ιδιαίτερα ενοχοποιούνται, σε σπάνιες περιπτώσεις, για τη μετάδοση σοβαρών νοσημάτων(ελονοσία), οπότε θα πρέπει να προσέχουμε. Κυκλοφορούμε με μακριά ρούχα όποτε είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σπρέι ή αλοιφές τα βράδια και έχουμε πάντα στην τσάντα του μπάνιου λίγη αμμωνία ή/και κορτιζονούχες αλοιφές. Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας θα πρέπει άμεσα να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών