

Ίλιγγος
- 18 Νοεμβρίου, 2016
- by: webera
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό του κεφαλιού ή σε βλάβες του λαβυρίνθου που είναι το κέντρο της ισορροπίας. Η συνύπαρξη ημικρανίας είναι συχνό φαινόμενο.
Αν και είναι αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα, είναι σπανίως σοβαρό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού.
Η διάγνωση είναι κλινική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω έλεγχος (ηλεκτρονυσταγμογράφημα, μαγνητική τομογραφία).
Η θεραπεία συνίσταται σε εφαρμογή μιας σειράς ασκήσεων και χειρισμών που στόχο έχουν να μετακινήσουν, να διαλύσουν ή ακόμα και να επανατοποθετήσουν τους ωτόλιθους στην αρχική τους θέση. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αγγίζει το 80% των ασθενών. Ο χειρισμός του Epley καλείται και χειρισμός επανατοποθέτησης των ωτολίθων και περιλαμβάνει τοποθέτηση της κεφαλής σε 4 διαφορετικές θέσεις και παραμονή σε αυτές για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Οι ωτόλιθοι απομακρύνονται και επιστρέφουν στην αρχική τους θέση σχεδόν από την πρώτη εφαρμογή του χειρισμού. Μια δεύτερη εφαρμογή ίσως απαιτηθεί, σε δύσκολες περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα επιμένουν και αυτό αφορά το 30% των περιπτώσεων περίπου.
Μία καινούρια μελέτη που δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 2016, αναδεικνύει καλύτερα την ήδη γνωστή σχέση του ιλίγγου θέσης με την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σύμφωνα με αυτή υπάρχει σημαντική μείωση της έντασης των συμπτωμάτων μετά από δύο μήνες συμπληρωματική θεραπεία με βιταμίνη D, ενώ η βελτίωση συνεχίστηκε και μετά στους ασθενείς με επάρκεια βιταμίνης D εν αντιθέσει με ασθενείς που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του χειρισμού Epley βραχυπρόθεσμα, αλλά συνιστά τη νορμαλοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D για να υπάρξει συνεχιζόμενη βελτίωση και μείωση των υποτροπών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Influence of supplemental vitamin D on intensity of benign paroxysmal positional vertigo: A longitudinal clinical study.Mahboobeh Sheikhzadeh, Yones Lotfi, Abdollah Mousavi, Behzad Heidari, Mohsen Monadi, and Enayatollah Bakhshi.
Caspian J Intern Med. 2016 Spring; 7(2): 93–98.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν