

Ηλιακή ακτινοβολία και διατροφή
- 5 Αυγούστου, 2016
- by: webera
Μιλούμε φυσικά για τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και καροτενοειδή και μας προσφέρονται σε αφθονία από την Ελληνική γη.
Πιο συγκεκριμένα οι βιταμίνες Α, C, E περιέχονται στα περισσότερα φρούτα και ενισχύουν την αντοχή του δέρματος έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, οι ντομάτες κ.α., ενώ το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί παρέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε.
Οι χρωστικές ύλες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα ονομάζονται «καροτενοειδή». Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Παρά το γεγονός ότι έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 600 καροτενοειδείς ουσίες, φαίνεται ότι μόνο λίγες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν (β – καροτένιο, λυκοπένιο, α – καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη).
Τα καροτενοειδή διαθέτουν μοναδικές φωτοπροστατευικές ιδιότητες. Προστατεύουν από το ερύθημα, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία.
Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο τσάι. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Η σημαντικότερη αντιοξειδωτική του ουσία είναι η επιγαλλοκατεχίνη, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αναστείλει τις βλάβες του δέρματος που δημιουργεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Συμπερασματικά, μέσω της διατροφής δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας από τον ήλιο. Εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τα κατάλληλα αντιοξειδωτικά καταναλώνοντας μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πολλές φορές την ημέρα. Εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν λαμβάνουμε τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις