Ηλιακή ακτινοβολία και διατροφή
- 5 Αυγούστου, 2016
- by: webera
Μιλούμε φυσικά για τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και καροτενοειδή και μας προσφέρονται σε αφθονία από την Ελληνική γη.
Πιο συγκεκριμένα οι βιταμίνες Α, C, E περιέχονται στα περισσότερα φρούτα και ενισχύουν την αντοχή του δέρματος έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, οι ντομάτες κ.α., ενώ το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί παρέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε.
Οι χρωστικές ύλες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα ονομάζονται «καροτενοειδή». Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Παρά το γεγονός ότι έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 600 καροτενοειδείς ουσίες, φαίνεται ότι μόνο λίγες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν (β – καροτένιο, λυκοπένιο, α – καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη).
Τα καροτενοειδή διαθέτουν μοναδικές φωτοπροστατευικές ιδιότητες. Προστατεύουν από το ερύθημα, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία.
Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο τσάι. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Η σημαντικότερη αντιοξειδωτική του ουσία είναι η επιγαλλοκατεχίνη, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αναστείλει τις βλάβες του δέρματος που δημιουργεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Συμπερασματικά, μέσω της διατροφής δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας από τον ήλιο. Εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τα κατάλληλα αντιοξειδωτικά καταναλώνοντας μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πολλές φορές την ημέρα. Εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν λαμβάνουμε τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,