

Ιδανική διατροφή και βιταμίνες για την πρόληψη της τριχόπτωσης
- 10 Ιουνίου, 2021
- by: webera
Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δομή όσο και την ανάπτυξη των μαλλιών. Δεδομένου αυτού του καλά αναγνωρισμένου συνδέσμου, πολλοί ασθενείς που αναζητούν θεραπεία για την τριχόπτωση ρωτούν για διατροφικές συστάσεις σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ανάπτυξη των μαλλιών ή και να προληφθεί περαιτέρω τριχόπτωση. Στην πραγματικότητα, πολλοί θα ξεκινήσουν συμπληρώματα διατροφής πριν επισκεφτούν κάποιον ειδικό με την ελπίδα ότι τα συμπληρώματα θα βοηθήσουν.
Η απώλεια μαλλιών είναι συχνή, με σχεδόν το 50% των ανδρών και των γυναικών να επηρεάζονται από την απώλεια μαλλιών από την ηλικία των 50 ετών. Πολλά συμπληρώματα διατροφής διατίθενται στην αγορά ως θεραπείες απώλειας μαλλιών. Ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν είναι χωρίς κινδύνους. Ειδικότερα, η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως το σελήνιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε, έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση.
Ο έλεγχος για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών πρέπει να καθοδηγείται από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση. Γενετικές διαταραχές, ιατρικές παθήσεις, φάρμακα, διατροφικές πρακτικές και καταχρήσεις(πχ αλκοόλ) μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις. Εάν εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου, τότε ενδείκνυται εργαστηριακός έλεγχος για ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών. Σε ασθενείς με τριχόπτωση, αλλά χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου, δεν απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος.
Είναι σαφές ότι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να διορθωθούν. Αυτό που είναι ασαφές είναι το ιδανικό εύρος των επιπέδων μικροθρεπτικών συστατικών για την πρόληψη ή τη διόρθωση της τριχόπτωσης.
Στην σιδηροπενική αναιμία, απαιτείται αναπλήρωση του σιδήρου, ενώ οι ασθενείς με σιδηροπενία χωρίς αναιμία πρέπει να προσεγγίζονται κατά περίπτωση. Ορισμένοι συγγραφείς πιστεύουν ότι η αύξηση των επιπέδων σιδήρου μπορεί να βελτιώσει την τριχόπτωση, αν και η έρευνα δεν είναι πειστική. Όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να παρακολουθούνται λόγω κινδύνου τοξικότητας.
Η συγχορήγηση βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το αμινοξύ λυσίνη, η συγχορήγηση του οποίου με σίδηρο έχει φανεί από μελέτες ότι ωφελεί ακόμα περισσότερους ασθενείς.
Για άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, η λήψη συμπληρωμάτων σε ασθενείς με ανεπάρκεια είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μαλλιών, αν και, πάλι, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται λόγω κινδύνου τοξικότητας.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλαπτικές ρίζες οξυγόνου (ROS), αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη. Πολλές ουσίες μπορούν να ταξινομηθούν ως αντιοξειδωτικά, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο οι βιταμίνες Α και Ε, καθώς και η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση και ως εκ τούτου η λήψη συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών κρίνεται ως πολλά υποσχόμενη και αποτελεί πεδίο μελέτης.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Guo EL, Katta R. Dermatol Pract Concept.2017 Jan 31;7(1):1-10.
- Nutritional factors and hair loss. Rushton DH. Clin Exp Dermatol.2002 Jul;27(5):396-404.
Επεξεργασία Τριαντάφυλλος Χαραλάμπους
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων
Προστασία κατά τον καύσωνα
Αυγ. 3.2023Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα