

Η υπογονιμότητα και τα συμπληρώματα
- 15 Ιουνίου, 2018
- by: webera
Οι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με την αναπαραγωγή συνιστούν τα εξής:
• Εάν υπάρχει παράγοντας που επηρεάζει εμφανώς τη γονιμότητα, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, θα πρέπει να συστήνεται η διακοπή του.
• Η απώλεια βάρους θα πρέπει να συστήνεται αν ο δείκτης μάζας σώματος δείχνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο, ενώ η αύξηση του σωματικού βάρους θα πρέπει να συστήνεται σε λιποβαρή άτομα.
• Σε περιπτώσεις που κάτι δρα ευεργετικά αλλά μπορεί και να έχει άσχημες συνέπειες, όπως στην περίπτωση της άσκησης και της κατανάλωσης καφεΐνης, συστήνεται να ακολουθείται το μέτρο.
• Η διάγνωση της υπογονιμότητας είναι στρεσσογόνα για το ζευγάρι. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις δεν πρέπει να αγνοούνται και μέθοδοι όπως η γιόγκα και η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετικές.
• Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την ιδανική δίαιτα και την κατανάλωση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα σπέρματος στους άντρες αλλά το αποτέλεσμα στη γυναικεία γονιμότητα δεν είναι τόσο καθαρό.
Πιο συγκεκριμένα, η βιβλιογραφία σχετικά με τη ανθρώπινη γονιμότητα και τη διατροφή έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας στην αναγνώριση μερικών σημαντικών δεδομένων. Η λήψη φυλλικού οξέως σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα υπογονιμότητας, μικρότερο κίνδυνο αποβολής και μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας των θεραπειών υπογονιμότητας. Η αναπλήρωση με βιταμίνη D στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει ανεπάρκεια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη LIFE η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.
Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, β καροτένιο, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταμίνη C και συνένζυμο Q10 έχουν δείξει ότι βελτιώνουν παραμέτρους που αφορούν στην ποιότητα του σπέρματος, ενώ τα Ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην βελτίωση της γυναικείας υπογονιμότητας.
Τέλος, η υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών που περιλαμβάνουν θαλασσινά, πουλερικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά σχετίζονται με βελτίωση της γονιμότητας σε άντρες και γυναίκες. Επιπλέον, κάποιες θεωρίες όπως ότι τα γαλακτοκομικά και η σόγια δρουν τοξικά στην αναπαραγωγή δεν επιβεβαιώνονται σε όλες τις μελέτες, ενώ σε κάποιες από αυτές φαίνεται ότι ειδικά η σόγια μπορεί να δρα και ευεργετικά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Lifestyle and pregnancy loss in a contemporary cohort of women recruited before conception: The LIFE Study.Buck Louis GM, Sapra KJ, Schisterman EF, Lynch CD, Maisog JM, Grantz KL, Sundaram R. FertilSteril. 2016 Mar 22.
2. The impact of lifestylemodifications, diet, and vitaminsupplementation on naturalfertility.Collins GG, Rossi BV. Fertil Res Pract. 2015 Jul 25;1:11.
3. Diet and fertility: a review.Gaskins AJ, Chavarro JEAm J Obstet Gynecol. 2018 Apr;218(4):379-389.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών