

Η νηστεία ως ευκαιρία αποτοξίνωσης
- 22 Απριλίου, 2019
- by: webera
Η νηστεία βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού. Η έλλειψη των ζωικών τροφίμων από τη διατροφή μειώνει την πρόσληψη λίπους και κυρίως του κορεσμένου και καθαρίζει τον οργανισμό από χοληστερόλη, ουρικό οξύ και τοξίνες. Στην Ελλάδα, σε μελέτη που έγινε υπό το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, φάνηκε ότι όσοι κάνουν τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά σε χοληστερίνη (κατά 20%)χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η ανάπτυξη των παιδιών εφόσον καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις της ηλικίας τους. Προσοχή ωστόσο χρειάζεται στην κατανάλωση των θαλασσινών, ιδιαίτερα των τηγανητών, καθώς είναι τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη.
Τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην επίλυση των φλεγμονωδών διεργασιών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ βοηθούν και στον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων, περιλαμβανομένου του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.
Η διατροφή της νηστείας, με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια που είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο, αποτελούν τη συνιστώμενη διατροφή για τους πάσχοντες από αρτηριακή υπέρταση. Φυσικά, απαιτείται παράλληλα αποφυγή του αλατιού στο φαγητό καθώς και των πολύ αρμυρών ελιών και των παστών προκειμένου να υπάρξει μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και απορρόφηση των οιδημάτων.
Πολλοί μπερδεύουν τη νηστεία με τη δίαιτα για απώλεια βάρους. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει που να αποδεικνύει, ότι η νηστεία συνεπάγεται και απώλεια βάρους. Για την ακρίβεια πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η έλλειψη πρωτεΐνης από τη διατροφή οδηγεί στην αυξημένη πρόσληψη τροφής προκειμένου να υπάρξει κορεσμός. Ωστόσο, εάν ακολουθηθεί μία αρμονική διατροφική νηστεία και ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άσκηση, τότε ενδέχεται να επιτευχθεί και απώλεια βάρους.
Η αποφυγή των γαλακτοκομικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της νηστείας οδηγεί σε μείωση των επιπέδων του ασβεστίου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται λοιπόν στην αναπλήρωσή του μετά το τέλος της νηστείας, μέσω κατανάλωσης γάλακτος, γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις