

Η κουρκουμίνη στη νόσο Alzheimer
- 16 Φεβρουαρίου, 2018
- by: webera
Είναι αυτό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα και έχει χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό, συντηρητικό τροφίμων και φάρμακο για πολλά νοσήματα. Η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εικάζεται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νευροεκφύλιση.
Επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer σε ανθρώπους που λαμβάνουν καθημερινά κουρκουμίνη με την τροφή, αλλά και καλύτερη γνωσιακή λειτουργία σε υγιείς ενήλικες. Παρόλα αυτά οι πρώτες μελέτες που έγιναν δεν απέδειξαν το νευροπροστατευτικό όφελος, κάτι που τόνισε τη σημασία της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη που διερεύνησε αν οι βιοδιαθέσιμες μορφές κουρκουμίνης (από συμπλήρωμα διατροφής) διαθέτουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για την πρώτη διπλή τυφλή μελέτη μεγάλης διάρκειας (18 μήνες) στην οποία μελετήθηκε η δράση της κουρκουμίνης στη μνήμη ενηλίκων και αναζητήθηκε η επίδρασή της στη συγκέντρωση αμυλοειδούς και πρωτεΐνης tau (η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Tau) με τη χρήση της PET scan (Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων), μιας ειδικής απεικονιστικής εξέτασης που δείχνει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη(υγιείς ενήλικες ηλικίας 51-84 ετών) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί ελάμβαναν κουρκουμίνη και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο(placebo) για 18 μήνες. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα έγιναν τεστ προφορικής και οπτικής μνήμης , καθώς και συγκέντρωσης. Ακολούθως όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε PET scan.
Η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή λήψη κουρκουμίνης μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση υγιών ενηλίκων, ενώ τα ευρήματα της ποζιτρονιακής τομογραφίας δείχνουν ότι η βελτίωση αυτή σχετίζεται με μείωση της εναπόθεσης αμυλοειδούς και πρωτεΐνης tau σε περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη συναισθηματική διάθεση και τη μνήμη(αμυγδαλή εγκεφάλου και υποθάλαμος). Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά (και χρήζουν περαιτέρω ελέγχου) όχι μόνο για τη βελτίωση των ελλειμμάτων μνήμης της γεροντικής ηλικίας, αλλά και για την πρόληψη και της νευροεκφύλισης που χαρακτηρίζει τη νόσο Alzheimer.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. Small GW, Siddarth P, Li Z, Miller KJ, Ercoli L, Emerson ND, Martinez J, Wong KP, Liu J, Merrill DA, Chen ST, Henning SM, Satyamurthy N, Huang SC, Heber D, Barrio JR. Am J Geriatr Psychiatry. 2017 Oct 27.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις