

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερσετίνης
- 16 Απριλίου, 2020
- by: webera
Η κερσετίνη ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών ουσιών. Τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά όπως το λάχανο, το κρεμμύδι, τα μούρα, τα μήλα, τα σταφύλια, τα μπρόκολα και τα κεράσια, καθώς και στο τσάι και το κόκκινο κρασί. Δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται με την διατροφή.
Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της οστεοπόρωσης, κάποιες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων. Η χρήση της στη φαρμακευτική επιστήμη οφείλεται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η κερσετίνη δρα σε διάφορα οξειδωτικά-αντιοξειδωτικά συστήματα(γλουταθειόνη, ενζυματική δραστηριότητα, μονοπάτια διαβίβασης σημάτων, ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) και διατηρεί σε ισορροπία την οξειδωτική κατάσταση του οργανισμού, προφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο από νοσήματα που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Σχηματικά:

Πέραν της προληπτικής της δράσης, έως σήμερα η κερσετίνη έχει χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων, όπως της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, του διαβήτη και των πνευμονικών παθήσεων(ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, οξείες βλάβες). Σε αυτές τις καταστάσεις έχει φανεί ότι η λήψη κερσετίνης μειώνει τη φλεγμονή και λειτουργεί προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των βλαβών.
Ως μόριο χαρακτηρίζεται από πτωχή διαλυτότητα, χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, μικρή διαπερατότητα και αστάθεια, πράγμα που επηρεάζει την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Όταν ωστόσο σχηματίζει σύμπλοκα με μέταλλα ή πολύπλοκα ιόντα αυξάνεται και ενισχύεται τόσο η βιοδιαθεσιμότητα όσο και το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, νεότερες φόρμουλες που περιέχουν κερσετίνη έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αυξάνουν την κλινική της αποτελεσματικότητα και προσφέρουν νέα σκευάσματα για έρευνα.
Στρατηγικές που βελτιώνουν τη διαλυτότητα και βιοδιαθεσιμότητα της κερσετίνης αναμένεται ότι θα αναδείξουν πολλές κρυμμένες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, κάτι που θα συμβάλλει στην πλήρη εκμετάλλευσή της στον τομέα της υγείας.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Antioxidant Activities of Quercetin and Its Complexes for Medicinal Application. Xu D, Hu MJ, Wang YQ, Cui YL. Molecules. 2019 Mar 21;24(6).
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις