

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερσετίνης
- 16 Απριλίου, 2020
- by: webera
Η κερσετίνη ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών ουσιών. Τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά όπως το λάχανο, το κρεμμύδι, τα μούρα, τα μήλα, τα σταφύλια, τα μπρόκολα και τα κεράσια, καθώς και στο τσάι και το κόκκινο κρασί. Δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται με την διατροφή.
Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της οστεοπόρωσης, κάποιες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων. Η χρήση της στη φαρμακευτική επιστήμη οφείλεται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η κερσετίνη δρα σε διάφορα οξειδωτικά-αντιοξειδωτικά συστήματα(γλουταθειόνη, ενζυματική δραστηριότητα, μονοπάτια διαβίβασης σημάτων, ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) και διατηρεί σε ισορροπία την οξειδωτική κατάσταση του οργανισμού, προφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο από νοσήματα που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Σχηματικά:

Πέραν της προληπτικής της δράσης, έως σήμερα η κερσετίνη έχει χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων, όπως της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, του διαβήτη και των πνευμονικών παθήσεων(ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, οξείες βλάβες). Σε αυτές τις καταστάσεις έχει φανεί ότι η λήψη κερσετίνης μειώνει τη φλεγμονή και λειτουργεί προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των βλαβών.
Ως μόριο χαρακτηρίζεται από πτωχή διαλυτότητα, χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, μικρή διαπερατότητα και αστάθεια, πράγμα που επηρεάζει την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Όταν ωστόσο σχηματίζει σύμπλοκα με μέταλλα ή πολύπλοκα ιόντα αυξάνεται και ενισχύεται τόσο η βιοδιαθεσιμότητα όσο και το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, νεότερες φόρμουλες που περιέχουν κερσετίνη έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αυξάνουν την κλινική της αποτελεσματικότητα και προσφέρουν νέα σκευάσματα για έρευνα.
Στρατηγικές που βελτιώνουν τη διαλυτότητα και βιοδιαθεσιμότητα της κερσετίνης αναμένεται ότι θα αναδείξουν πολλές κρυμμένες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, κάτι που θα συμβάλλει στην πλήρη εκμετάλλευσή της στον τομέα της υγείας.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Antioxidant Activities of Quercetin and Its Complexes for Medicinal Application. Xu D, Hu MJ, Wang YQ, Cui YL. Molecules. 2019 Mar 21;24(6).
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν