

Η αναστολή της γήρανσης
- 11 Ιανουαρίου, 2019
- by: webera
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ROS) παράγονται φυσιολογικά μέσα στα κύτταρα για να ρυθμίσουν πολλές κυτταρικές λειτουργίες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παροδική αύξηση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου εκκινεί τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που αποκαθιστούν την κυτταρική ομοιόσταση. Ωστόσο, η μόνιμη αύξησή τους σχετίζεται με έναρξη και πρόοδο της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι προάγουν την εξέλιξη των χρονο-εξαρτώμενων παθήσεων μέσω των οξειδωτικών βλαβών που προκαλούν και της αλληλεπίδρασης με τα μιτοχόνδρια.
Γι’ αυτό και στρατηγικές που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των ελευθέρων ριζών οξυγόνου θεωρούνται χρήσιμες για την επίτευξη της αντιγήρανσης.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στο οξειδωτικό στρες λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των ενδογενών αντιοξειδωτικών συστημάτων. Η καρδιά και ο εγκέφαλος, δύο όργανα με περιορισμένη κυτταρική ανανέωση και άφθονες ποσότητες οξυγόνου, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτό το φαινόμενο. Όσο μικρότερα είναι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων και νευρολογικών παθήσεων.
Για το λόγο αυτό τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής έχουν λάβει μεγάλη προσοχή στην προσπάθεια καταπολέμησης του γήρατος. Τα πλέον υποσχόμενα αντιοξειδωτικά σε κλινικές μελέτες περιλαμβάνουν τη ρεσβερατρόλη και την κουρκουμίνη.
Η 4μηνη χορήγηση ρεσβερατρόλης σε μεσήλικους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της μυικής λειτουργίας, τον καλύτερο μεταβολισμό των λιπιδίων και ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Σε άλλη μελέτη φάνηκε ότι η προσθήκη της στη φαρμακευτική θεραπεία της υπέρτασης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να χρειαστεί άλλο φάρμακο, ενώ παράλληλα φάνηκε να προστατεύει το ήπαρ. Επιπλέον κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τις εγκεφαλικές και γνωσιακές λειτουργίες ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη.
Η κουρκουμίνη όταν δόθηκε σε υγιείς ηλικιωμένους, βελτίωσε την προσοχή και τη μνήμη τους κατά τη βραχεία χορήγηση, ενώ όταν χορηγήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βελτίωσε τη διάθεση και μείωσε την κόπωση. Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν τη βελτίωση στη μνήμη και έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη κουρκουμίνης μπορεί να οδηγεί σε μικρότερες συγκεντρώσεις νευροπαθολογικών ουσιών στον εγκέφαλο.
Έτσι, βάσει αποτελεσμάτων κλινικών μελετών, φαίνεται ότι τόσο η ρεσβερατρόλη όσο και η κουρκουμίνη είναι ασφαλείς, καλά ανεκτές και με ευεργετική δράση ουσίες, με ελάχιστες παρενέργειες. Παρόλα αυτά, πιο εξειδικευμένες και μεγαλύτερες κλινικές μελέτες απαιτούνται για να κατανοηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητά τους σε παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Emerging Anti-Aging Strategies – Scientific Basis and Efficacy. Shetty AK, Kodali M, Upadhya R, Madhu LN.Aging Dis. 2018 Dec 4;9(6):1165-1184.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,