

Γρίπη και συμπληρώματα
- 1 Φεβρουαρίου, 2019
- by: webera
Η γρίπη αποτελεί σοβαρό νόσημα που παρουσιάζει υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα επειδή έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές για την υγεία επιπλοκές όπως η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα.
Ο ιός της γρίπης ταξινομείται σε 3 τύπους (Α, Β, C) εκ των οποίων οι τύποι Α και Β προκαλούν συμπτώματα όπως ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι, τα ρίγη και ο βήχας και μπορεί να οδηγήσουν σε επιδημίες, ενώ ο C γενικά έχει πολύ ηπιότερα συμπτώματα και δεν οδηγεί σε επιδημίες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 5-10% των ενηλίκων και το 20-30% των παιδιών θα νοσήσουν κάθε έτος ενώ περίπου 250.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές της γρίπης.
Λόγω του ότι η γρίπη μεταδίδεται εύκολα μέσω σταγονιδίων και επαφής, τα μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση χειρουργικής μάσκας, συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Ωστόσο, το ευεργετικό αποτέλεσμα των μη φαρμακευτικών προληπτικών μέτρων είναι περιορισμένο και όχι απόλυτα αποτελεσματικό. Για αυτό και χρειάζονται νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της γρίπης.
Πρόσφατα, η προστατευτική δράση των κατεχινών που περιέχονται στο πράσινο τσάι έναντι των λοιμώξεων αυτών τραβάει την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού και των επιστημόνων. Οι κατεχίνες είναι μια κατηγορία πολυφαινολικών φλαβονοειδών, που εμφανίζονται στα φύλλα τσαγιού, με κύριο εκπρόσωπο την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG).
Η επιγαλλοκατεχίνη έχει φανεί στο εργαστήριο ότι ελαχιστοποιεί τη μεταδοτικότητα του ιού της γρίπης Α και Β και αναστέλλει τη δραστηριότητα του γονιδιώματος του ιού, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολλαπλασιασμό του. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες φαίνεται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας στο εργαστήριο τη δραστηριότητα αμυντικών κυττάρων του οργανισμού, όπως τα ΝΚ κύτταρα, και ευνοώντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών παραγόντων όπως οι κυτταροκίνες.
Στις μέρες μας, η έρευνα για την κλινική αποτελεσματικότητα των κατεχινών είναι σε εξέλιξη. Αν και ο αριθμός των μελετών για την επίδραση των κατεχινών στη γρίπη είναι μικρός, οι σύγχρονες μελέτες δηλώνουν ότι μπορεί να δρουν προστατευτικά. Μεγαλύτερες μελέτες χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν την κλινική αποτελεσματικότητα.
Επιπλέον, η προληπτική λήψη βιταμίνης C σχετίζεται με μειωμένο χρόνο νόσησης από γρίπη, με το μεγαλύτερο όφελος να φαίνεται σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών όπως οι ενεργητικοί και παθητικοί καπνιστές, οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι που αθλούνται στα όρια, όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Effect of Tea Catechins on Influenza Infection and the Common Cold with a Focus on Epidemiological/Clinical Studies. Furushima D, Ide K, Yamada H. Molecules. 2018 Jul 20;23(7).
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων
Προστασία κατά τον καύσωνα
Αυγ. 3.2023Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα