

Γλαύκωμα και B1
- 28 Αυγούστου, 2017
- by: webera
Η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη γλαυκώματος, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι και ανεξάρτητοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και στην επιδείνωση των συμπτωμάτων παρά τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Τέτοιοι παράγοντες είναι η εκφύλιση του οπτικού νεύρου και η επηρεασμένη αιματική ροή στον οφθαλμό, η δημιουργία των οποίων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο οξειδωτικό στρες, το οποίο πέρα από την αποδομητική δράση στο οπτικό νεύρο θεωρείται ότι καταστρέφει και το δοκιδωτό δίκτυο (trabecular meshwork) οδηγώντας σε αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Για αυτό και οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Οι διαφορές στην πρόσληψή τους με τη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πορεία μιας οφθαλμικής πάθησης ακόμα και στο Δυτικό κόσμο, που δεν υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις υποθρεψίας. Κοινά θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση είναι τα καροτενοειδή, τα ισοδύναμα ρετινόλης, οι βιταμίνες Β, C, E και κάποιες πολυφαινόλες.
Το 2012 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας δεκαετούς προοπτικής μελέτης από την Ολλανδία (the Rotterdam Study). Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 3502 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Οι ασθενείς δεν είχαν γλαύκωμα στην αρχική οφθαλμολογική εξέταση και ελέγχθηκε ο αριθμός των ατόμων που ανέπτυξαν γλαύκωμα σε συνάρτηση με τη διατροφική πρόσληψη των ουσιών με γνωστή αντιοξειδωτική δράση.
Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1 ή ισοδύναμα ρετινόλης είχαν δύο φορές μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη γλαυκώματος ανοικτής γωνίας συγκριτικά με όσους ελάμβαναν μικρότερες ποσότητες. Αντίθετα οι ασθενείς που ελάμβαναν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.
Η μελέτη αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και τα ευρήματά της μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα στην αποκάλυψη της σχετικά άγνωστης ποθοφυσιολογίας του γλαυκώματος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Nutrient intake and risk of open-angle glaucoma: the Rotterdam Study. Ramdas WD, Wolfs RC, Kiefte-de Jong JC, Hofman A, de Jong PT, Vingerling JR, Jansonius NM. Eur J Epidemiol. 2012 May;27(5):385-93
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών