

Ευεργετικές δράσεις στην υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού
- 6 Ιουλίου, 2018
- by: webera
Η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τους αρχαίους Αιγύπτιους να είναι εξαιρετικοί καλλιεργητές.
Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη (πάνω από το 90% του καρπουζιού είναι νερό), στην πραγματικότητα πρόκειται για φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, αφού περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και αντιοξειδωτικά και όλα αυτά σε συνδυασμό με λίγες θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πολλές άλλες οργανικές και ανόργανες ουσίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς το καρπούζι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, από κάθε άλλο φρούτο ή λαχανικό, ουσία στην οποία αποδίδονται το κόκκινο χρώμα του καρπουζιού και οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
Έτσι, το καρπούζι ενυδατώνει, βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, οδηγεί σε απώλεια βάρους και προστατεύει από το άσθμα. Το λυκοπένιο φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση των παραμέτρων λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος σε ασθενείς με προϋπέρταση ή σταδίου 1 υπέρταση, ενώ υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η πρόσληψή του σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα.
Το καρπούζι είναι γενικά ένα ασφαλές φρούτο. Ωστόσο, η υπέρμετρη κατανάλωση σχετίζεται με διάρροια (λόγω αυξημένης πρόσληψης βιταμίνης C) και διαταραχές του γαστρεντερικού, ενώ παράλληλα προκαλεί υπερκαλιαιμία και οι νεφροπαθείς θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension. Arturo Figueroa Marcos A. Sanchez-Gonzalez Alexei Wong Bahram H. Arjmandi. American Journal of Hypertension, Volume 25, Issue 6, 1 June 2012, Pages 640–643
2. Tomato Lycopene and Lung Cancer Prevention: From Experimental to Human Studies. Cancers (Basel) 2011 Jun; 3(2): 2333–2357. Paola Palozza, Rossella E. Simone, Assunta Catalano, and Maria Cristina Mele
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,