

Ευεργετικές δράσεις στην υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού
- 6 Ιουλίου, 2018
- by: webera
Η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τους αρχαίους Αιγύπτιους να είναι εξαιρετικοί καλλιεργητές.
Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη (πάνω από το 90% του καρπουζιού είναι νερό), στην πραγματικότητα πρόκειται για φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, αφού περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και αντιοξειδωτικά και όλα αυτά σε συνδυασμό με λίγες θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πολλές άλλες οργανικές και ανόργανες ουσίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς το καρπούζι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, από κάθε άλλο φρούτο ή λαχανικό, ουσία στην οποία αποδίδονται το κόκκινο χρώμα του καρπουζιού και οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
Έτσι, το καρπούζι ενυδατώνει, βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, οδηγεί σε απώλεια βάρους και προστατεύει από το άσθμα. Το λυκοπένιο φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση των παραμέτρων λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος σε ασθενείς με προϋπέρταση ή σταδίου 1 υπέρταση, ενώ υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η πρόσληψή του σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα.
Το καρπούζι είναι γενικά ένα ασφαλές φρούτο. Ωστόσο, η υπέρμετρη κατανάλωση σχετίζεται με διάρροια (λόγω αυξημένης πρόσληψης βιταμίνης C) και διαταραχές του γαστρεντερικού, ενώ παράλληλα προκαλεί υπερκαλιαιμία και οι νεφροπαθείς θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension. Arturo Figueroa Marcos A. Sanchez-Gonzalez Alexei Wong Bahram H. Arjmandi. American Journal of Hypertension, Volume 25, Issue 6, 1 June 2012, Pages 640–643
2. Tomato Lycopene and Lung Cancer Prevention: From Experimental to Human Studies. Cancers (Basel) 2011 Jun; 3(2): 2333–2357. Paola Palozza, Rossella E. Simone, Assunta Catalano, and Maria Cristina Mele
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν