

Ευερέθιστο έντερο: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
- 18 Σεπτεμβρίου, 2015
- by: webera
Η χρονιότητα της πάθησης καθώς και η αναποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών έχει στρέψει πολλούς να αναζητούν λύσεις φυσικές, με όσο το δυνατό λιγότερες παρενέργειες.
Ας παρουσιάσουμε μερικές από αυτές που δεν είναι τόσο γνωστές:
- Λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C και μαγνήσιο. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα είναι η λήψη βιταμίνης C, που όχι μόνο είναι φυσικό καθαρτικό, αλλά ταυτόχρονα δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό, προστατεύοντας το έντερο από λοιμώδεις παράγοντες. Το μαγνήσιο προάγει τη φυσιολογική εντερική λειτουργία, ενώ πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι στο ΣΕΕ η κύρια διαταραχή αφορά στην έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό. Συνιστάται η αρχική λήψη 1000mg βιταμίνης C και 300mg μαγνησίου με προοδευτική αύξηση.
- Συμπλήρωμα L- γλουταμίνης: Πολλοί άνθρωποι με ΣΕΕ υποφέρουν από κάποια μορφή τραυματισμού του εντέρου, που χρειάζεται απαραιτήτως επιδιόρθωση. Πρόσφατα χρησιμοποιείται ο όρος leaky gut (σύνδρομο αυξημένης εντερικής διαπερατότητας) για να χαρακτηρίσει ασθενείς με μετεωρισμό, αέρια, κοιλιακές κράμπες και εναλλαγές κενώσεων. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι με τη χορήγηση L- γλουταμίνης. Η γλουταμίνη είναι η τροφή των εντερικών κυττάρων και τα βοηθάει να επιδιορθώνονται ενισχύοντας έτσι το βλεννογονικό φραγμό.
- Δίαιτα: οι γενετικά τροποποιημένες τροφές, η γλουτένη, η ζάχαρη και οι κατεργασμένοι υδρογονάνθρακες, τα υδρογονωμένα έλαια συμμετέχουν σε κάποιο βαθμό στην εμφάνιση του ΣΕΕ. Η αποφυγή τους θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση των βλαβών του εντέρου.
- Μασάζ στην κοιλιά: Πολλοί ειδικοί συνιστούν τις μαλάξεις στην κοιλιακή χώρα, ως μέθοδο αντιμετώπισης της κοιλιακής διάτασης και της δυσκοιλιότητας. Συνιστάται να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή να ξεκινά από τη δεξιά κάτω κοιλιακή χώρα και να ακολουθεί την πορεία του παχέος εντέρου.
- Γυμναστική: Ασκήσεις όπως το έντονο περπάτηµα, το αργό τρέξιµο, η αεροβική γυμναστική, η κολύμβηση µπορούν να βοηθήσουν τον περισταλτισµό του εντέρου και να βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα αλλά και να ωφελήσουν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.
Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το ΣΕΕ είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρονιότητα και διαδράμει με εξάρσεις και υφέσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω αντιμετώπισης των εξάρσεων και πρόληψης νέων επεισοδίων.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν