

Εποχιακός ιος Η1Ν1 και βιταμίνη C
- 29 Φεβρουαρίου, 2016
- by: webera
Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Εισέρχεται στον οργανισμό από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Ο βήχας και το φτάρνισμα απελευθερώνει τον ιό στον αέρα και εισπνέεται από άλλους. Ο ιός μπορεί ακόμα να παραμείνει στις επιφάνειες, όπως στα χερούλια από τις πόρτες, στα στηρίγματα των λεωφορείων, στα χερούλια του μετρό. Αν κάποιος ακουμπήσει αυτές τις επιφάνειες με τα χέρια του και μετά ακουμπήσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του μπορεί να μολυνθεί. Αντίθετα με τα όσα πιθανώς πιστεύουμε, η νόσος δεν μεταδίδεται με τη βρώση χοιρινού κρέατος.
Τα συμπτώματα είναι σχεδόν ίδια με αυτά της εποχικής γρίπης, έτσι είναι δύσκολο να διακριθούν. Οι ασθενείς παρουσιάζουν πυρετό, βήχα, αδυναμία, ανορεξία και πονόλαιμο. Κάποιοι εμφανίζουν εμετούς και διάρροιες. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από ήπια σε σοβαρή. Κάποιοι θα χρειαστούν νοσηλεία, λόγω επιπλοκών όπως η πνευμονία, ενώ σπανιότερα μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Όπως και ο ιός της εποχιακής γρίπης, ο Η1Ν1 μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις.
Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που μπορούν να ταυτοποιήσουν τον ιό. Η αντιμετώπιση συνίσταται στην πρόληψη της νόσου και στη θεραπεία αυτής με αντιικά φάρμακα αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν από τον ιό, έγιναν απολύτως καλά χωρίς ιατρική παρακολούθηση και χωρίς να χρειαστεί να λάβουν αντιική θεραπεία.
Οι στρατηγικές πρόληψης είναι το κλειδί για την αποφυγή επιδημιών της νόσου. Ήδη κυκλοφορούν εμβόλια έναντι του ιού. Ωστόσο, υπάρχουν και απλά μέτρα που μπορούν να μας προστατεύσουν και θα πρέπει να υιοθετούνται από όλους.
• Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό συχνά.
• Διατηρήστε αποστάσεις ασφαλείας(πάνω από 1 μέτρο) από πάσχοντες.
• Υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: Κοιμηθείτε καλά, τραφείτε υγιεινά και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.
• Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν φταρνίζεστε. Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά.
• Αν αρρωστήσετε μείνετε σπίτι μέχρι να γίνετε καλά
• Προσθέστε στη διατροφή σας βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη C είναι η σημαντικότερη. Στη φύση τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τις φράουλες, τις πατάτες και τα μπρόκολα.
Η προληπτική λήψη βιταμίνης C σχετίζεται με μειωμένο χρόνο νόσησης. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών όπως οι ενεργητικοί και παθητικοί καπνιστές, οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι που αθλούνται στα όρια, όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,