

Ευχάριστα νέα για τον αυτισμό
- 2 Μαρτίου, 2018
- by: webera
Η επιβάρυνση της οικογένειας σε συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πολύ σημαντική και συνεχίζεται για χρόνια.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό και παρά την πρόοδο που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχουν έγκυρες φαρμακολογικές θεραπείες για τα κυρίαρχα συμπτώματα της διαταραχής.
Oι κλινικοί ιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιψυχωσικά φάρμακα για να θεραπεύσουν την ευερεθιστότητα και την επιθετικότητα που μπορεί να επιδείξουν τα άτομα με αυτιστική διαταραχή (η αριπιπραζόλη και η ρισπεριδόνη είναι τα μοναδικά φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση στις ΗΠΑ). Ωστόσο οι παρενέργειές τους είναι αρκετές: δυσκινησίες, γυναικομαστία, κόπωση, αύξηση της όρεξης που οδηγεί σε παχυσαρκία, αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη.
Η σουλφοραφάνη απομονώθηκε το 1992 από το μπρόκολο στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins και από τότε μελετάται εντατικά ιδιαίτερα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι προκαλεί μια κυτταρική απάντηση που ομοιάζει με αυτή που συμβαίνει μετά από πυρετό. Οι οικογένειες των παιδιών με αυτιστική διαταραχή έχουν ήδη επισημάνει ότι τα συμπτώματα του αυτισμού στο παιδί τους βελτιώνονταν όταν «ανέβαζε» πυρετό και η παρατήρηση αυτή οδήγησε τους επιστήμονες να διεξάγουν κλινικές μελέτες αναζητώντας τη σχέση μεταξύ σουλφοραφάνης και αυτισμού.
Η σημαντικότερη κλινική μελέτη διεξήχθη μεταξύ 2011 και 2013 και περιελάμβανε 40 νέους άρρενες ενήλικες, ηλικίας από 13 έως 27 ετών, με μέσης βαρύτητας ή σοβαρό αυτισμό. Έδειξε ότι η ημερήσια λήψη σουλφοραφάνης επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στις κοινωνικές σχέσεις και στην προφορική επικοινωνία, μαζί με μείωση των επαναλαμβανόμενων, στερεότυπων συμπεριφορών. Με την ολοκλήρωσή της πολλοί γονείς και φροντιστές εξέφρασαν ενδιαφέρον για να συνεχίσουν τη θεραπεία.
Τέσσερα χρόνια μετά, 16 οικογένειες/φροντιστές από τις συνολικά 44 που είχαν λάβει μέρος στην αρχική μελέτη ανταποκρίθηκαν στα ερωτήματα των ερευνητών και οι απαντήσεις τους δημοσιεύτηκαν. Οι 10 ασθενείς συνεχίζουν ακόμη τη θεραπεία, ένας ασθενής βελτιώθηκε και η βελτίωση παρέμεινε ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας, 3 ασθενείς δεν παρατήρησαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και 2 ασθενείς έχουν διακόψει τη θεραπεία για άσχετους λόγους.
Οι ιστορίες αυτών των ασθενών μέσα από τα μάτια των οικογενειών τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και οι αναφορές είναι εντυπωσιακές. Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει με αυτού του τύπου τις αναφορές δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τα αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες μελέτες ή άλλες προοπτικές μελέτες. Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση. Εν προκειμένω, οδήγησαν στην οργάνωση νέας μελέτης με αντικείμενο πλέον την εκτίμηση βιοδεικτών στο αίμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με σουλφοραφάνη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Sulforaphane from Broccoli Reduces Symptoms of Autism: A Follow-up Case Series from a Randomized Double-blind Study. Rhoda Lynch, Eileen L Diggins,Susan L Connors, Andrew W Zimmerman, Kanwaljit Singh, Hua Liu, Paul Talalay, and Jed W Fahey. Glob Adv Health Med. 2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,