

Διατροφικές λύσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση
- 11 Νοεμβρίου, 2016
- by: webera
Μια ισορροπημένη δίαιτα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας και μειώνει την δηλητηριώδη επίδραση της ρύπανσης στον οργανισμό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια θρεπτικά συστατικά όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, και τα Ω3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι ζωτικής σημασίας για να προληφθούν χρόνιες καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, παρέχοντας έτσι ένα ακόμα χρήσιμο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα των επιστημόνων.
Οι δυτικές δίαιτες χαρακτηρίζονται από χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή, ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη και φλαβονοειδή). Αυτή η δίαιτα μειώνει την προστασία έναντι σε ουσίες που προκαλούν φλεγμονή όπως αυτές που περιέχονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Η διόρθωση της ανεπάρκειας αυτής με πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω της τροφής και ειδικότερα η διόρθωση της έλλειψης λυκοπενίου προστατεύει από την αύξηση φλεγμονωδών κυττάρων (ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα) στους αναπνευστικούς αεραγωγούς, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τα έως τώρα δεδομένα τονίζουν τη σημασία της παρέμβασης με διατροφικούς συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών και όχι με μεμονωμένη λήψη ουσιών. Οι συνδυασμοί είναι απαραίτητοι για να παραχθεί προστατευτικό αποτέλεσμα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά δρουν συνεργικά και όχι αυτόνομα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C αναπαράγει την αντιοξειδωτική μορφή της βιταμίνης Ε αφού αυτή χρησιμοποιηθεί. Έτσι, τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν συνδυασμούς συστατικών μεγιστοποιούν τα πιθανά οφέλη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Nutritional Solutions to Reduce Risks of Negative Health Impacts of Air Pollution. Szabolcs Péter , Fernando Holguin,Lisa G. Wood, Jane E. Clougherty, Daniel Raederstorff, Magda Antal, Peter Weber and Manfred Eggersdorfer Nutrients 2015, 7(12), 10398-10416
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών