

Διατροφικές λύσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση
- 11 Νοεμβρίου, 2016
- by: webera
Μια ισορροπημένη δίαιτα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας και μειώνει την δηλητηριώδη επίδραση της ρύπανσης στον οργανισμό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια θρεπτικά συστατικά όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, και τα Ω3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι ζωτικής σημασίας για να προληφθούν χρόνιες καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, παρέχοντας έτσι ένα ακόμα χρήσιμο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα των επιστημόνων.
Οι δυτικές δίαιτες χαρακτηρίζονται από χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή, ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη και φλαβονοειδή). Αυτή η δίαιτα μειώνει την προστασία έναντι σε ουσίες που προκαλούν φλεγμονή όπως αυτές που περιέχονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Η διόρθωση της ανεπάρκειας αυτής με πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω της τροφής και ειδικότερα η διόρθωση της έλλειψης λυκοπενίου προστατεύει από την αύξηση φλεγμονωδών κυττάρων (ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα) στους αναπνευστικούς αεραγωγούς, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τα έως τώρα δεδομένα τονίζουν τη σημασία της παρέμβασης με διατροφικούς συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών και όχι με μεμονωμένη λήψη ουσιών. Οι συνδυασμοί είναι απαραίτητοι για να παραχθεί προστατευτικό αποτέλεσμα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά δρουν συνεργικά και όχι αυτόνομα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C αναπαράγει την αντιοξειδωτική μορφή της βιταμίνης Ε αφού αυτή χρησιμοποιηθεί. Έτσι, τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν συνδυασμούς συστατικών μεγιστοποιούν τα πιθανά οφέλη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Nutritional Solutions to Reduce Risks of Negative Health Impacts of Air Pollution. Szabolcs Péter , Fernando Holguin,Lisa G. Wood, Jane E. Clougherty, Daniel Raederstorff, Magda Antal, Peter Weber and Manfred Eggersdorfer Nutrients 2015, 7(12), 10398-10416
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,