

Διατροφή και υγεία των οστών
- 23 Φεβρουαρίου, 2023
- by: myriam
Τα οστά είναι δομές που υποστηρίζουν την κίνηση. Συνδεόμενα με τις αρθρώσεις, σχηματίζουν τον σκελετό του σώματος στον οποίο ο άνθρωπος οφείλει το σχήμα του. Επιπλέον, αποτελούν αποθήκη αλάτων ασβεστίου και φωσφόρου για τις ανάγκες του οργανισμού. Με το πέρας της ηλικίας τα οστά χάνουν τη σκληρότητά τους, οδηγώντας σε οστεοπόρωση και κίνδυνο κατάγματος.
Η οστική αντοχή καθορίζεται από την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και μειώνεται με ανωμαλίες που σχετίζονται με την κατασκευή των οστών, όπως επιδείνωση των πρωτεϊνών της μήτρας του οστού και της μικροαρχιτεκτονικής του λόγω μικροβλαβών. Αυτές οι ανωμαλίες περιπλέκονται περαιτέρω ως αποτέλεσμα της βιολογικής γήρανσης, η οποία σχετίζεται με ανεπάρκειες βιταμινών.
Η διαμόρφωση του οστού εξαρτάται από τη διατροφή. Εκτός από τη ρύθμιση του ημερήσιου ρυθμού της οστικής ανανέωσης (δηλαδή την πρόσληψη και απελευθέρωση ασβεστίου), η σίτιση μπορεί επίσης να ρυθμίσει έναν αριθμό ορμονών (όπως ασβεστοτροπικές ορμόνες, ορμόνες ινκρετίνης, αυξητική ορμόνη και κορτιζόλη) που εμπλέκονται στον οστικό μεταβολισμό. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των οστών σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών, δηλαδή ασβέστιο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνη D, κάλιο και φθόριο, θα πρέπει να θεωρούνται ζωτικά συστατικά της διατροφής προκειμένου να υποστηρίζεται άμεσα ο σχηματισμός οστών. Εκτός από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη πυριτίου, μαγγανίου, χαλκού, βορίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και βιταμινών Β, προκειμένου να υποστηρίζονται και άλλες μεταβολικές διεργασίες σημαντικές για την υγεία των οστών.
Είναι δύσκολο να είμαστε συγκεκριμένοι σχετικά με τις συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών δεδομένου ότι οι ανάγκες κάθε οργανισμού ποικίλλουν. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφική πρόσληψη λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και διαμορφώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας του πληθυσμού.
Όσον αφορά τα τρόφιμα, οι περισσότερες συστάσεις για την καλή υγεία των οστών περιλαμβάνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών, φρούτων και λαχανικών (ιδιαίτερα των πράσινων φυλλωδών), τα οποία είναι χρήσιμες πηγές των κύριων θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Όταν η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που ωφελούν τα οστά είναι δύσκολη (ίσως λόγω τροφικής δυσανεξίας ή τροφικών προτιμήσεων), θα μπορούσε να δοθεί βαρύτητα στην κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Η εταιρεία Health Sign συστήνει το HS Magnesium, την HS Vitamin C Plus, την HS Multivitamin (σύμπλεγμα βιταμινών Β) και την HS Vitamin D3 2000iu
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Walsh JS, Henriksen DB. Feeding and bone. Arch Biochem Biophys. 2010;503(1):11–19.
- Price CT, Langford JR, Liporace FA. Essential nutrients for bone health and a review of their availability in the average North American diet. Open Orthop J. 2012;6:143–149.
- Palacios C. The role of nutrients in bone health, from A to Z. Crit Rev Food Sci Nutri. 2006;46(8):621–628.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων
Προστασία κατά τον καύσωνα
Αυγ. 3.2023Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα