

Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης
- 17 Ιουνίου, 2016
- by: webera
Πολλοί άνθρωποι τέλος, την ακολουθούν απλώς επειδή θεωρούν ότι αυτή είναι πιο υγιεινή.
Τα διατροφικά ελλείμματα(μακρο- και μικρο- θρεπτικά συστατικά), που παρατηρούνται στους ασθενείς με κοιλιοκάκη, αλλά και σε αυτούς που ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια. Μειωμένα επίπεδα σιδήρου, φυλλικού οξέως, βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, ψευδαργύρου και μαγνησίου είναι συνήθη σε ασθενείς με κοιλιοκάκη που δεν ακολουθούν θεραπεία, πιθανά λόγω δυσαπορρόφησης σε έδαφος φλεγμονής. Στην πλειονότητα των ασθενών, η αποφυγή γλουτένης οδηγεί σε αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου καθώς και των επιπέδων σιδήρου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, πολύ λίγα από τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη φυλλικού, Β12 και μαγνησίου να μην αποκαθίσταται ενώ και η οστική πυκνότητα να παραμένει παθολογική.
Μελέτη που προέρχεται από τη Γερμανία έδειξε ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη μικροσυστατικών σε ασθενείς με κοιλιοκάκη υπό θεραπεία ήταν μικρότερη συγκριτικά με υγιείς που ακολουθούσαν ελεύθερη δίαιτα, ειδικά στις βιταμίνες Β1(θειαμίνη), Β2, Β6, φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και το σίδηρο.
Παρόμοια μελέτη που έγινε στην Αυστραλία έδειξε ότι πάνω από 1 στις 10 γυναίκες που ελάμβαναν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, παρουσίαζαν μειωμένη πρόσληψη θειαμίνης, φυλλικού, βιταμίνης Α, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου. Αντίστοιχα, πάνω από 1 στους 10 άνδρες παρουσίαζαν μειωμένη πρόσληψη θειαμίνης, φυλλικού, μαγνησίου, ασβεστίου και ψευδαργύρου.
Ως συνέπεια αυτών, συνιστάται η παρακολούθηση από διαιτολόγο όλων των ασθενών με κοιλιοκάκη αλλά και όσων ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Οι ελλείψεις των βιταμινών και ιχνοστοιχείων θα πρέπει να ελέγχονται και να αποκαθίστανται με τη λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Inadequate Nutrient Intake in Patients with Celiac Disease: Results from a German Dietary Survey. Martin J.Geisel T. Maresch C. Krieger K. Stein J. Digestion 2013;87:240-246
2. Appropriate nutrient supplementation in celiac disease. Caruso R, Pallone F, Stasi E, Romeo S, Monteleone G. Ann Med. 2013 Dec;45(8):522-31.
3. Nutritional inadequacies of the gluten-free diet in both recently-diagnosed and long-term patients with coeliac disease. Shepherd SJ, Gibson PR. J Hum Nutr Diet. 2013 Aug;26(4):349-58.
4. Celiac disease and the gluten-free diet: consequences and recommendations for improvement. Theethira TG,Dennis M. Dig Dis. 2015;33(2):175-82.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,