

Χρήσιμες συμβουλές υγείας για καλοκαίρι
- 31 Ιουλίου, 2019
- by: webera
Το καλοκαίρι είναι εποχή με αρκετούς κινδύνους. Για να το απολαύσουμε με ασφάλεια είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει να προστατευόμαστε.
Τα πολύ μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα κα) είναι ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να είναι υπό επιτήρηση ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.
Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι καλό θα είναι να συνοδεύονται όταν πάνε για μπάνιο στη θάλασσα. Εννοείται ότι πρέπει να πηγαίνουν για μπάνιο είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα και να αποφεύγουν την άσκοπη ηλιοθεραπεία. Σημαντικό είναι όλοι να αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο, αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από το φαγητό, να μην καταναλώνουμε οινοπνευματώδη στην παραλία, ενώ θα πρέπει να αισθανόμαστε καλά πριν μπούμε στη θάλασσα.
Στις πισίνες τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε μικρά παιδιά και γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Οι βασικότεροι κίνδυνοι είναι να γλιστρήσουν και να χτυπήσουν σοβαρά, ή ακόμη και να πνιγούν λόγω διαφυγής της προσοχής. Επιπλέον, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των λοιμώξεων καλό είναι να προτιμώνται καλά συντηρημένες πισίνες οι οποίες απολυμαίνονται σωστά.
Το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αλλοίωσης των τροφών και επιμόλυνσής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι λοιμώδεις γαστρεντερίτιδες είναι πολύ συχνές. Αν λοιπόν οι τροφές δεν συντηρούνται καλά, ή αν οι μαγειρεμένες τροφές δεν καταναλωθούν γρήγορα είναι προτιμότερο να πετιούνται. Αν προκύψει όμως η τροφική δηλητηρίαση, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από αφυδάτωση και θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην συνεχή πρόσληψη υγρών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω εμέτων τότε θα πρέπει να συμβουλευόμαστε ιατρό.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας δεν πρέπει να τα αψηφούμε, καθώς η θερμοπληξία δεν είναι κάτι σπάνιο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του σώματος στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι σκιεροί και κλιματιζόμενοι χώροι. Το ντύσιμο θα πρέπει να είναι ελαφρύ με ανοικτόχρωμα υφάσματα και να χρησιμοποιούνται καπέλο και γυαλιά ηλίου. Τις μέρες με πολλή ζέστη το γεύμα θα πρέπει να βασίζεται σε φρούτα, σαλάτες και λαχανικά ενώ και τα υγρά που προσλαμβάνουμε να είναι άφθονα. Τακτικά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν στην καλύτερη θερμορύθμιση.
Τέλος, ο κίνδυνος ηλιακών εγκαυμάτων είναι μεγάλος στην Ελλάδα, οπότε η χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη ενώ τα εγκαύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα και όχι με γιαούρτι. Κυκλοφορούν ειδικές αποιδηματικές αλοιφές που όχι μόνο ανακουφίζουν από το κάψιμο αλλά και επουλώνουν το δέρμα. Εάν τα εγκαύματα είναι δευτέρου βαθμού με φουσκάλες θα πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι και να βάζουμε αντισηπτικό.
Καλές διακοπές!
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,