

Βαριατρικό χειρουργείο – μετεγχειρητική παρακολούθηση
- 26 Μαΐου, 2017
- by: webera
Η μετεγχειρητική παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται από καταρτισμένη ιατρική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει χειρουργό, διαιτολόγο παχυσαρκίας, ψυχολόγο και οικογενειακό ιατρό ή ενδοκρινολόγο. Το συνιστώμενο πρόγραμμα των συναντήσεων με το διαιτολόγο εξατομικεύεται, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει μία πρώτη συνάντηση 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και ακολούθως στους μήνες 1, 3, 6, 9 και 12 μετά το χειρουργείο. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, οι ασθενείς θα πρέπει να συναντούν το διαιτολόγο 1 φορά το χρόνο. Το σωματικό βάρος θα πρέπει να καταγράφεται σε κάθε ραντεβού και να συζητείται η φυσική δραστηριότητα.
Οι πρώτες συναντήσεις μετά το χειρουργείο θα πρέπει να επικεντρώνονται στο κλιμακούμενο μετεγχειρητικό διαιτολόγιο, την προσαρμογή των δόσεων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και πώς να αντιμετωπίζονται κοινά συμπτώματα όπως οι αλλαγές των συνηθειών του εντέρου, η ναυτία, το σύνδρομο Dumping, η δυσανεξία στη λακτόζη κ.α. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, λιπιδαιμικό προφίλ, γλυκόζη ορού και λειτουργικές εξετάσεις ήπατος, νεφρών. Η κατάσταση των βιταμινών και των μεταλλικών ιχνοστοιχείων/ηλεκτρολυτών θα πρέπει να εκτιμάται ανά τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο, ανά 6 μήνες για το δεύτερο και ακολούθως μια φορά ετησίως.
Οι επισκέψεις παρακολούθησης μετά τον πρώτο καιρό θα πρέπει να περιλαμβάνουν έλεγχο για ανεπάρκειες μικροσυστατικών, ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των οστών και αναζήτηση για χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Συνιστάται να ενισχύονται οι υγιεινές συνήθειες διατροφής, όπως το να τρώει κάποιος αργά, να ελέγχει το μέγεθος της μερίδας του φαγητού που καταναλώνει και να προσλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση υπερθερμιδικών υγρών και το τσιμπολόγημα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Παράλληλα, είναι σημαντικό να συζητούνται και άλλα θέματα όπως η προσαρμογή στο διαιτητικό πλάνο, το θέμα της όρεξης και οι τροφικές διαταραχές.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Nutritional Recommendations for Adult Bariatric Surgery Patients: Clinical Practice. Shiri Sherf Dagan, Ariela Goldenshluger. Adv Nutr March 2017, vol. 8: 382-394, 2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν