Βαριατρικό χειρουργείο – μετεγχειρητική παρακολούθηση
- 26 Μαΐου, 2017
- by: webera
Η μετεγχειρητική παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται από καταρτισμένη ιατρική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει χειρουργό, διαιτολόγο παχυσαρκίας, ψυχολόγο και οικογενειακό ιατρό ή ενδοκρινολόγο. Το συνιστώμενο πρόγραμμα των συναντήσεων με το διαιτολόγο εξατομικεύεται, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει μία πρώτη συνάντηση 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο και ακολούθως στους μήνες 1, 3, 6, 9 και 12 μετά το χειρουργείο. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, οι ασθενείς θα πρέπει να συναντούν το διαιτολόγο 1 φορά το χρόνο. Το σωματικό βάρος θα πρέπει να καταγράφεται σε κάθε ραντεβού και να συζητείται η φυσική δραστηριότητα.
Οι πρώτες συναντήσεις μετά το χειρουργείο θα πρέπει να επικεντρώνονται στο κλιμακούμενο μετεγχειρητικό διαιτολόγιο, την προσαρμογή των δόσεων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και πώς να αντιμετωπίζονται κοινά συμπτώματα όπως οι αλλαγές των συνηθειών του εντέρου, η ναυτία, το σύνδρομο Dumping, η δυσανεξία στη λακτόζη κ.α. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, λιπιδαιμικό προφίλ, γλυκόζη ορού και λειτουργικές εξετάσεις ήπατος, νεφρών. Η κατάσταση των βιταμινών και των μεταλλικών ιχνοστοιχείων/ηλεκτρολυτών θα πρέπει να εκτιμάται ανά τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο, ανά 6 μήνες για το δεύτερο και ακολούθως μια φορά ετησίως.
Οι επισκέψεις παρακολούθησης μετά τον πρώτο καιρό θα πρέπει να περιλαμβάνουν έλεγχο για ανεπάρκειες μικροσυστατικών, ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των οστών και αναζήτηση για χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Συνιστάται να ενισχύονται οι υγιεινές συνήθειες διατροφής, όπως το να τρώει κάποιος αργά, να ελέγχει το μέγεθος της μερίδας του φαγητού που καταναλώνει και να προσλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση υπερθερμιδικών υγρών και το τσιμπολόγημα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Παράλληλα, είναι σημαντικό να συζητούνται και άλλα θέματα όπως η προσαρμογή στο διαιτητικό πλάνο, το θέμα της όρεξης και οι τροφικές διαταραχές.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Nutritional Recommendations for Adult Bariatric Surgery Patients: Clinical Practice. Shiri Sherf Dagan, Ariela Goldenshluger. Adv Nutr March 2017, vol. 8: 382-394, 2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,