

Αϋπνία
- 23 Δεκεμβρίου, 2016
- by: webera
Τα πιο συχνά ενοχλήματα που αναφέρονται είναι η ευερεθιστότητα / κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η μειωμένη απόδοση στην εργασία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το ιατρικό ιστορικό αναλύεται και ακολούθως ο ασθενής υποβάλλεται σε μια μελέτη ύπνου. Αν η αϋπνία οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα, αυτό πρέπει να θεραπευτεί το συντομότερο δυνατό για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
Οι διαταραχές του ύπνου συνήθως θεραπεύονται με φάρμακα που καταστέλλουν τον οργανισμό, με στόχο να τον αποκοιμίσουν τη νύχτα. Οι παρενέργειες τους όμως είναι σημαντικές ενώ οι ασθενείς συχνά παραπονούνται για ύπνο που δεν ξεκουράζει.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, φυσικά προϊόντα έχουν έρθει στο προσκήνιο για να προσφέρουν πιο υγιή ύπνο. Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως παράλληλα με τις υπάρχουσες θεραπείες, δεν προκαλούν εξάρτηση και έχουν σαφώς λιγότερες παρενέργειες.
Κύριος εκφραστής είναι τα συμπληρώματα αμινοξέων, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Πιο συγκεκριμένα, μέσω των αμινοξέων διεγείρεται η σύνθεση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει κομβικό ρόλο στην πρόκληση του ύπνου.
Μεταξύ των αμινοξέων ξεχωρίζει η δράση της γλουταμίνης, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε ανησυχία και αϋπνία. Η γλουταμίνη είναι ο πιο σημαντικός ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου(μέσω της παραγωγής γ-αμινοβουτυρικού οξέως /GABA), υπεύθυνος για τη μείωση της αγωγιμότητας μεταξύ των νευρώνων. Δρα ως φυσικό ηρεμιστικό, χαλαρώνοντας τον εγκέφαλο και επιτρέποντας βαθύτερο και πιο ήσυχο ύπνο. Η γλουταμίνη βοηθά επίσης στη θεραπεία της κατάθλιψης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Léger D., et al.: Characteristics of insomnia in a primary care setting: EQUINOX survey of 5293 insomniacs from 10 countries. In: Sleep Med. 2010 Dec;11(10):987-98
- Ohayon M. M.: Epidemiology of insomnia: what we know and what we still need to learn. In: Sleep Med Rev. 2002 Apr;6(2):97-111
- Hertz, L., Kvamme, E., McGeer, E.G. & Schousboe, A. (2003) Glutamine, Glutamate, and Gaba in the Central Nervous System Alan R Liss Inc., Volume 17, issue 5, pp. 422-427
- Welbourne, T.C. (2005) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, pp. 1058-1061
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,