

Άθληση και συμπληρώματα
- 6 Οκτωβρίου, 2017
- by: webera
Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου.
Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».
Η σωστή διατροφή αποτελεί βασικό συστατικό της ζωής των αθλητών. Διασφαλίζει ότι ο αθλητής έχει τα απαραίτητα εφόδια για την παραγωγή ενέργειας που θα απαιτηθεί για την αθλητική δραστηριότητα αλλά και την αποκατάσταση του οργανισμού μετά από αυτήν. Είναι δεδομένο ότι οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι ιδιαίτερες και θα πρέπει να εξατομικεύονται, ωστόσο όλοι όσοι αθλούνται θα πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες για να διατηρούνται τα αποθέματα γλυκογόνου στον οργανισμό, πρωτεΐνες για να βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και την ανάπτυξή τους και άφθονα υγρά για να παραμένει ο οργανισμός ενυδατωμένος.
Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται από αθλητές παγκοσμίως. Βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά προστίθενται στην καθημερινή διατροφή όχι μόνο για να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις, αλλά και για να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση μετά την άσκηση.
Σύμφωνα με τη θεωρία της ενίσχυσης των αθλητικών επιδόσεων μέσω της διατροφής (ergogenic theory) οι βιταμίνες λειτουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό ως μεταβολικοί ρυθμιστές, επηρεάζοντας μεγάλο αριθμό φυσιολογικών διεργασιών απαραίτητων στην άσκηση. Για παράδειγμα, πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, καθώς και στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά είναι χρήσιμα για να προληφθούν οι οξειδωτικές βλάβες σε κυτταρικό και υποκυτταρικό επίπεδο, βελτιστοποιώντας, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, την αθλητική απόδοση.
Οι ανεπάρκειες βιταμινών επηρεάζουν με βεβαιότητα την αθλητική απόδοση. Η ημερήσια πρόσληψη κάτω από το 1/3 της απαιτούμενης ποσότητας αρκετών βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6) και βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max)- το σημαντικότερο δείκτη αντοχής του ανθρώπου- και μάλιστα εντός 4 εβδομάδων.
Η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, ιδιαίτερα όταν περιορίζονται στο 100% της ΣΗΠ για κάθε βιταμίνη, θεωρείται ασφαλής, νόμιμη και ηθικά σωστή. Ωστόσο, κάποια «αθλητικά συμπληρώματα» που κυκλοφορούν περιέχουν απαγορευμένες ουσίες(πχ εφεδρίνη) και ως εκ τούτου καλό είναι να εμπιστευόμαστε γνωστές εταιρείες συμπληρωμάτων, που έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.
Σε γενικές γραμμές οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν τη λήψη πολυβιταμινούχων και αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τους χορτοφάγους και τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών από τη δίαιτά τους και θεωρείται συνετό για όλους τους ενήλικες που αθλούνται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, καθώς παρέχουν ασφάλεια ενάντια στις ελλιπείς δίαιτες και τις αυξημένες απαιτήσεις της έντονης φυσικής δραστηριότητας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Dietary Supplements and Sports Performance: Introduction and Vitamins. Melvin H Williams. J Int Soc Sports Nutr. 2004; 1(2): 1–6
2. Nutritional Considerations for Performance in Young Athletes. JohnEric W. Smith, Megan E. Holmes, Matthew J. McAllister. J Sports Med (2015; 2015: 734649.
3. National Athletic Trainers’ Association Position Statement: Evaluation of Dietary Supplements for Performance Nutrition. Jackie L Buell, Rob Franks, Jack Ransone, Michael E Powers, Kathleen M Laquale, Amanda Carlson-Phillips. J Athl Train. 2013 Jan-Feb; 48(1): 124–136
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις