

Ανεπάρκεια Β12 και θνησιμότητα
- 2 Νοεμβρίου, 2020
- by: webera
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό με σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στο σώμα, όπως της σύνθεσης και της μεθυλίωσης του DNA, της σύνθεσης των κυττάρων του αίματος και της νευρικής λειτουργίας.
Την προσλαμβάνουμε από ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και το γάλα. Η πρόσληψη βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και στην απορρόφηση(η οποία θα γίνει στον τελικό ειλεό) παίζουν ρόλο η παραγωγή σιέλου, ο ενδογενής παράγοντας στο στομάχι, το γαστρικό οξύ και τα παγκρεατικά ένζυμα.
Ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί είτε όταν στη διατροφή δεν περιέχονται ζωικά προϊόντα(όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε περιπτώσεις αυστηρής χορτοφαγίας) είτε όταν υπάρχει διαταραχή στους απορροφητικούς μηχανισμούς του οργανισμού, αν και ενδέχεται να εμπλέκονται και αρκετοί άλλοι παράγοντες.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι διαδεδομένη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και σχετίζεται με σοβαρή νοσηρότητα. Παραδοσιακά, πιστεύεται ότι η κύρια και αναπόφευκτη συνέπεια της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία. Τα τρέχοντα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι συχνά οι αιματολογικές εκδηλώσεις απουσιάζουν εντελώς.
Η διάγνωση λοιπόν μιας τέτοιας ανεπάρκειας είναι συχνά αόριστη, έτσι ώστε η χρήση συμπληρωμάτων Β12 έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, λόγω του χαμηλού κόστους και της υποτιθέμενης ασφάλειας. Πρόσφατες αναφορές έχουν αυξήσει την ανησυχία για την ασφάλεια των αυξημένων επιπέδων Β12 στον ορό και έχουν αποθαρρύνει τη χρήση συμπληρωμάτων Β12 λόγω δυνητικά επιβλαβών συνεπειών.
Σε πρόσφατη μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση της συγκέντρωσης Β12 στον ορό καθώς και της πρόσληψης συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 με θνησιμότητα από καρδιακά συμβάματα, από καρκίνους αλλά και από κάθε αιτιολογία συνολικά. Επιπλέον, αναζητήθηκε αν η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 με τη μορφή συμπληρωμάτων αυξάνει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, δηλαδή αν είναι ασφαλής.
Μετά την προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες, όπως της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, της εκπαίδευσης, της εθνικότητας, του καπνίσματος, συνυπαρχόντων νοσημάτων και εργαστηριακών παραμέτρων, οι χαμηλές συγκεντρώσεις Β12 στον ορό συσχετίστηκαν με μέτρια αύξηση της θνησιμότητας όλων των αιτίων και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Παράλληλα, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 με τη μορφή συμπληρωμάτων δεν συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά όχι μόνο γιατί αποδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχει ο ανθρώπινος οργανισμός από την ανεπάρκεια Β12, αλλά και γιατί δείχνει ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων Β12 είναι ασφαλής.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Relationship between serum B12 concentrations and mortality: experience in NHANES. Bruce H. R. Wolffenbuttel, M. Rebecca Heiner-Fokkema, Ralph Green, and Rijk O. B. Gans. BMC Med. 2020; 18: 307.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις