Ανεπάρκεια Β12 και θνησιμότητα
- 2 Νοεμβρίου, 2020
- by: prootos
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό με σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στο σώμα, όπως της σύνθεσης και της μεθυλίωσης του DNA, της σύνθεσης των κυττάρων του αίματος και της νευρικής λειτουργίας.
Την προσλαμβάνουμε από ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και το γάλα. Η πρόσληψη βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και στην απορρόφηση(η οποία θα γίνει στον τελικό ειλεό) παίζουν ρόλο η παραγωγή σιέλου, ο ενδογενής παράγοντας στο στομάχι, το γαστρικό οξύ και τα παγκρεατικά ένζυμα.
Ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί είτε όταν στη διατροφή δεν περιέχονται ζωικά προϊόντα(όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε περιπτώσεις αυστηρής χορτοφαγίας) είτε όταν υπάρχει διαταραχή στους απορροφητικούς μηχανισμούς του οργανισμού, αν και ενδέχεται να εμπλέκονται και αρκετοί άλλοι παράγοντες.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι διαδεδομένη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και σχετίζεται με σοβαρή νοσηρότητα. Παραδοσιακά, πιστεύεται ότι η κύρια και αναπόφευκτη συνέπεια της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία. Τα τρέχοντα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι συχνά οι αιματολογικές εκδηλώσεις απουσιάζουν εντελώς.
Η διάγνωση λοιπόν μιας τέτοιας ανεπάρκειας είναι συχνά αόριστη, έτσι ώστε η χρήση συμπληρωμάτων Β12 έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, λόγω του χαμηλού κόστους και της υποτιθέμενης ασφάλειας. Πρόσφατες αναφορές έχουν αυξήσει την ανησυχία για την ασφάλεια των αυξημένων επιπέδων Β12 στον ορό και έχουν αποθαρρύνει τη χρήση συμπληρωμάτων Β12 λόγω δυνητικά επιβλαβών συνεπειών.
Σε πρόσφατη μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση της συγκέντρωσης Β12 στον ορό καθώς και της πρόσληψης συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 με θνησιμότητα από καρδιακά συμβάματα, από καρκίνους αλλά και από κάθε αιτιολογία συνολικά. Επιπλέον, αναζητήθηκε αν η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 με τη μορφή συμπληρωμάτων αυξάνει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, δηλαδή αν είναι ασφαλής.
Μετά την προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες, όπως της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, της εκπαίδευσης, της εθνικότητας, του καπνίσματος, συνυπαρχόντων νοσημάτων και εργαστηριακών παραμέτρων, οι χαμηλές συγκεντρώσεις Β12 στον ορό συσχετίστηκαν με μέτρια αύξηση της θνησιμότητας όλων των αιτίων και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Παράλληλα, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 με τη μορφή συμπληρωμάτων δεν συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά όχι μόνο γιατί αποδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχει ο ανθρώπινος οργανισμός από την ανεπάρκεια Β12, αλλά και γιατί δείχνει ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων Β12 είναι ασφαλής.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Relationship between serum B12 concentrations and mortality: experience in NHANES. Bruce H. R. Wolffenbuttel, M. Rebecca Heiner-Fokkema, Ralph Green, and Rijk O. B. Gans. BMC Med. 2020; 18: 307.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,