

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιοξειδωτικά
- 29 Σεπτεμβρίου, 2017
- by: webera
Διακρίνεται σε ισχαιμικό (μειωμένη παροχή αίματος λόγω απόφραξης αγγείου) και σε αιμορραγικό (ρήξη αγγείου μέσα στον εγκέφαλο). Παρά τη μεγάλη του συχνότητα, οι αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως σήμερα.
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση ΑΕΕ. Σε μεταανάλυση βρέθηκε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 3-5 γεύματα την ημέρα ή >5 γεύματα την ημέρα είχαν 11 και 26% μείωση του κινδύνου για ΑΕΕ αντίστοιχα. Ωστόσο από αυτή τη μελέτη δεν εξακριβώθηκε ποια συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά είχαν αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα.
Το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του ΑΕΕ και ως εκ τούτου οι αντιοξειδωτικές θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν θεραπευτικός μηχανισμός. Ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά, κάποια φυσικά συστατικά αποτελούν πόλο έλξης για τους επιστήμονες λόγω της αποτελεσματικότητάς τους σε συνδυασμό με το υψηλό προφίλ ασφαλείας τους.
Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που τη βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών και το κόκκινο κρασί. Διαθέτει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, κυρίως μέσω ενεργοποίησης της παραγωγής NO(μονοξείδιο του αζώτου), ενώ παράλληλα ασκεί αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Τόσο οι μελέτες στο εργαστήριο όσο και οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη ασκεί νευροπροστατευτική δράση όταν χορηγείται αμέσως μετά ή πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, έχει φανεί ότι όταν συγχορηγείται με άλλα φλαβονοειδή(και πιο συγκεκριμένα με κατεχίνες του πράσινου τσαγιού), μπορεί να δράσει συνεργικά για να βελτιώσει τη γνωσιακή διαταραχή που παρατηρείται στο εγκεφαλικό.
Η πρόσληψη φλαβονολών(κατηγορία φλαβονοειδών, με κυριότερο εκπρόσωπο την κερσετίνη) έχει επίσης συσχετιστεί με μείωση του αριθμού των ΑΕΕ. Μεγάλη μεταανάλυση έδειξε ότι η λήψη κερσετίνης σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση ΑΕΕ έως και 20%. Τα αποτελέσματα συμφωνούν με άλλη μεγάλη μελέτη που συνιστά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού ως προστατευτικό μέσο για το ΑΕΕ και δείχνει ότι η ουσία κλειδί στο πράσινο τσάι είναι η κερσετίνη. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται είναι η αύξηση του ΝΟ και η μείωση της ενδοθηλίνης-1 στο πλάσμα, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής αρτηραικής πίεσης σε υπερτασικούς κατά 7mmHg.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Dietary flavonoids and risk of stroke in women. Aedín Cassidy, Eric B Rimm, Éilis J O’Reilly, Giancarlo Logroscino, Colin Kay, Stephanie E Chiuve, and Kathryn M Rexrode. Stroke. 2012 Apr; 43(4): 946–951.
2. Resveratrol as a Therapeutic Agent for Neurodegenerative Diseases. Albert Y. Sun, Qun Wang, Agnes Simonyi, and Grace Y. Sun. Mol Neurobiol. 2010 Jun; 41(2-3): 375–383.
3. Resveratrol neuroprotection in stroke and traumatic CNS injury. Lopez MS, Dempsey RJ, Vemuganti R. Neurochem Int. 2015 Oct;89:75-82.
4. Dietary flavonol intake may lower stroke risk in men and women. Hollman PC, Geelen A, Kromhout D. J Nutr. 2010 Mar;140(3):600-4.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,