

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
- 14 Οκτωβρίου, 2019
- by: webera
«Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας. Υγιεινή διατροφή.» Με αυτά τα λόγια εορτάζεται και φέτος στις 16Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Στόχος είναι όχι μόνο η εξάλειψη της πείνας, αλλά και η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το διατροφικό μέλλον της ανθρωπότητας.
Ενώ η πείνα στις μέρες μας επηρεάζει περίπου 820 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, στις αναπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της πείνας μπορεί να συνυπάρχει με το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (5-19 ετών) είναι παχύσαρκοι.
Το πρόβλημα παρατηρείται και στην Ελλάδα. Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν και τη θέση της Μεσογειακής διατροφής έχει πάρει η υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων πλούσιων σε συντηρητικά και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια. Επιπλέον, η μείωση του ελεύθερου χρόνου αλλά και η αλλαγή της οικογενειακής δομής (δεν τρώνε πλέον όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί) έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση γρήγορων γευμάτων, όπως τα έτοιμα και τυποποιημένα φαγητά.
Έτσι, οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και ορισμένους καρκίνους έχουν πλέον αυξηθεί και τείνουν να πλησιάσουν αυτούς των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να επιτρέψει μια συγκρατημένη αισιοδοξία είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων λόγω της Ελληνικής διατροφικής παράδοσης.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση για τη βελτίωση της πληροφόρησης και την ενίσχυση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων. Μεμονωμένοι ακτιβιστές και περιβαλλοντικοί σύλλογοι τονίζουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και των μεθόδων καλλιέργειας στην ποιότητα των σύγχρονων τροφίμων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν στρατηγικές και προγραμματισμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με τις πολιτικές αυτές, σε πολλές χώρες έχουν επιτευχθεί ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο στα πρότυπα διατροφής όσο και στη βελτίωση της υγείας του γενικού πληθυσμού, δείχνοντας την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης στον τομέα της διατροφής.
Σε αυτό το πρόβλημα σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν και τα συμπληρώματα διατροφής. Χωρίς να υποκαθιστούν τη σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπληρώνοντας και ολοκληρώνοντας τη διατροφική αξία των τροφίμων. Το προφίλ ασφαλείας των συμπληρωμάτων σε συνδυασμό με την εξέλιξη στην επιστήμη της διατροφής, καθιστούν τη χορήγησή τους ιδιαίτερα διαδεδομένη και προσφιλή.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,