Ένας πολύτιμος συνδυασμός αντιοξειδωτικών: Κουρκουμάς,Κερσετίνη και Βιταμίνη C
Η λιπώδης νόσος του ήπατος που μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση εμφανίζεται ως ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας με αυξανόμενο επιπολασμό και σχετίζεται με την παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια της ηπατικής βλάβης, φλεγμονώδεις και οξειδωτικοί μεσολαβητές που προκαλούνται από γερασμένα ηπατοκύτταρα οδηγούν σε υπερβολική συσσώρευση λίπους και ανάπτυξη ίνωσης του ήπατος.
Η ίνωση του ήπατος πλήττει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Κατά την ανάπτυξη της ίνωσης του ήπατος, τα ηπατοκύτταρα, τα μακροφάγα και τα ηπατικά αστρικά κύτταρα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργείται φλεγμονή. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ινωτικό ήπαρ μπορεί να αναστραφεί σε φυσιολογική κατάσταση όταν εξαλειφθεί η αιτία της ηπατικής βλάβης. Η αναγνώριση φυσικών προϊόντων και βιοδραστικών συστατικών τροφίμων που μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη της ίνωσης είναι σημαντική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών προληπτικών/θεραπευτικών στρατηγικών κατά της κατάστασης αυτής που μπορεί να οδηγήσει σε προχωρημένες ηπατικές παθήσεις.
Η κερσετίνη είναι μια ευρέως διαδεδομένη φλαβονοειδής ένωση που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Τουλάχιστον 50 mg κερσετίνης εκτιμάται ότι υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή. Στην ουσία αυτή αποδίδονται αντιυπερτασικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδεις, υπολιπιδαιμικές και αντικαρκινικές. Φαίνεται ότι η αντιοξείδωση είναι ο κύριος μηχανισμός δράσης της ουσίας αυτής και επιτυγχάνεται μέσω ρύθμισης των ελευθέρων ριζών οξυγόνου.
Η κουρκουμίνη είναι μια κίτρινη χρωστική που λαμβάνεται από τη ρίζα του ινδικού κουρκουμά (Curcuma longa). Έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο, καλλυντικό και φυτικό φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αναφερόμενες βιολογικές δράσεις της κουρκουμίνης περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και χημειοπροφύλαξη κ.λπ.
Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο και λειτουργεί ως δότης ηλεκτρονίων για πολλές ενζυμικές αντιδράσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτικό και η μείωση των ελευθέρων ριζών με θεραπεία με βιταμίνη C έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις.
Οι ουσίες αυτές και ιδιαίτερα ο συνδυασμός τους φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει αλλά και να αναστρέψει την ίνωση του ήπατος. Η αντι-ινωτική δράση αυτών των συστατικών των τροφίμων αποδίδεται κυρίως στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητα τους.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Food components with anti-fibrotic activity and implications in prevention of liver disease. Minkyung Bae, Young-Ki Park, and Ji-Young Lee. J Nutr Biochem. 2018 May; 55: 1–11.