Το μαγνήσιο είναι μια πολύ σημαντική ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Χρησιμεύει ως συμπαράγοντας ή ενεργοποιητής σε περισσότερα από 600 ένζυμα και επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.  Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των φυσιολογικών κυτταρικών λειτουργιών, καθώς χρησιμοποιείται στις συνθέσεις RNA και DNA, στη διατήρηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών στο κύτταρο και στον ενεργειακό μεταβολισμό.

Στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται κυρίως στον ενδοκυτταρικό χώρο (40%), στα οστά και τα δόντια (60%). Μόλις το 0,3% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στον ορό.  Έτσι, οι συγκεντρώσεις του μαγνησίου που μετρώνται στο αίμα δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες των ολικών επιπέδων μαγνησίου στο σώμα, καθώς το μαγνήσιο του ορού δεν αντανακλά τη συνολική περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στους ιστούς ή τα όργανα και είναι πτωχός δείκτης της περιεκτικότητας σε ενδοκυτταρικό μαγνήσιο.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συνήθως αποτέλεσμα μειωμένης κατανάλωσης, ανεπαρκούς απορρόφησης ή/και αυξημένης απέκκρισης από τον οργανισμό.  Στη χρόνια υποκλινική ανεπάρκεια μαγνησίου, τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα είναι εντός φυσιολογικών ορίων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή μείωση της περιεκτικότητας σε μαγνήσιο στους ιστούς και τα οστά. Επομένως, η χρήση των επιπέδων μαγνησίου αίματος για τον προσδιορισμό των συνολικών επιπέδων μαγνησίου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε υποεκτίμηση της ανεπάρκειας μαγνησίου σε υγιείς και άρρωστους πληθυσμούς.

Η κλινική διάγνωση της ανεπάρκειας μαγνησίου δεν είναι απλή, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και γενικά συγχέονται με τη χαμηλή κατανάλωση άλλων θρεπτικών συστατικών. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα κλινικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων επώδυνων μυϊκών σπασμών, ινομυαλγίας, αρρυθμίας, οστεοπόρωσης και ημικρανιών.

Καθώς το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα κυτταρικών λειτουργιών, από τη σύνθεση DNA/RNA έως την μεταφορά σημάτων μεταξύ των κυττάρων,  είναι αναμενόμενο ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου οδηγεί σε διάφορες συστηματικές ασθένειες. Ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, των σκελετικών διαταραχών, των αναπνευστικών παθήσεων και των νευρολογικών ανωμαλιών (στρές, κατάθλιψη και άγχος) συνδέονται με την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Ειδικότερα, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τις φυσιολογικές καρδιακές λειτουργίες σταθεροποιώντας τον καρδιακό ρυθμό.Το μαγνήσιο πιστεύεται ότι συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο είναι αποτελεσματικό στη μείωση του ποσοστού καρδιακών προσβολών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια μετα-ανάλυση 532.979 ατόμων αποκάλυψε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης μαγνησίου και του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων (στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο).

Τέλος, το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των οστών και παίζει ζωτικό ρόλο στη δομή τους, εν μέρει επηρεάζοντας τη σύνθεση των ενεργών μεταβολιτών της βιταμίνης D, οι οποίοι υποστηρίζουν την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και των φωσφορικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με την υποβιταμίνωση D θα μπορούσε να μειωθεί με την κατανάλωση μαγνησίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Magnesium: Are We Consuming Enough? Mohammed S Razzaque. Nutrients. 2018 Dec 2;10(12):1863.