Αυτό που κάποτε ήταν ένα μυθικό ιερό δισκοπότηρο φαίνεται τώρα ένα λιγότερο απίθανο σενάριο. Καθώς η κατανόηση και η γνώση των ανθρώπων για την επιστήμη και την τεχνολογία έχουν αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια της ζωής μας. Μέχρι το 1800, το προσδόκιμο ζωής σε όλη την Ευρώπη κυμαινόταν κατά μέσο όρο μεταξύ 30 και 40 ετών και τώρα το μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ είναι λίγο κάτω από τα 79 χρόνια, ενώ στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ πάνω από 84 χρόνια.

Το 2015 μια ομάδα διεθνών ερευνητών δήλωσε πως «Είναι καιρός να ταξινομήσουμε τη βιολογική γήρανση ως ασθένεια», ενώ το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε τη Διεθνή Ταξινόμηση των Νοσημάτων, ορίζοντας τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, ως αυτές που προκαλούνται από παθολογικές διεργασίες που οδηγούν στην απώλεια της προσαρμογής του οργανισμού σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτή η απόφαση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να οριστεί η ίδια η γήρανση ως ασθένεια.

Η ταξινόμηση της γήρανσης ως ασθένεια υποδηλώνει επίσης ότι θα μπορούσε να προληφθεί ή/και να θεραπευτεί. Ίσως κάποια στιγμή, αν οι επιστήμονες καταλάβουν τι προκαλεί την υποκείμενη διαδικασία της γήρανσης, αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Το πρώτο βήμα έγινε το 2013, όταν μια ομάδα διεθνών ερευνητών εντόπισε εννέα «χαρακτηριστικά της γήρανσης»:

  1. διαταραχή της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων,
  2. μεταλλάξεις γονιδιώματος (που σχετίζονται με καρκίνο),
  3. βράχυνση των τελομερών,
  4. αλλαγές στη χημική δομή του DNA (εκτός από τον γενετικό κώδικα),
  5. αποικοδόμηση κυτταρικών πρωτεϊνών,
  6. μειωμένη κυτταρική ικανότητα αναγνώρισης και προσαρμογής σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών,
  7. μειωμένη λειτουργία των μιτοχονδρίων,
  8. κυτταρική γήρανση (όταν τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται και να αναπτύσσονται λόγω ηλικίας) και
  9. μη ανανέωση των βλαστοκυττάρων.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου(ROS) παράγονται φυσιολογικά μέσα στα κύτταρα για να ρυθμίσουν πολλές κυτταρικές λειτουργίες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παροδική αύξηση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου εκκινεί τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που αποκαθιστούν την κυτταρική ομοιόσταση. Ωστόσο, η μόνιμη αύξησή τους σχετίζεται με έναρξη και πρόοδο της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι προάγουν την εξέλιξη των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία  μέσω των οξειδωτικών βλαβών που προκαλούν και της αλληλεπίδρασης με τα μιτοχόνδρια.

Γι’ αυτό και στρατηγικές που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των ελευθέρων ριζών οξυγόνου θεωρούνται χρήσιμες για την επίτευξη της αντιγήρανσης.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν δεσµεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, δηλαδή το τελικό προϊόν της οξειδωτικής αντίδρασης, µετατρέποντάς τες σε µη τοξικές για τον οργανισμό. Κυριότεροι εκπρόσωποι των αντιοξειδωτικών είναι οι βιταµίνες, τα φλαβονοειδή καθώς και ουσίες που ευοδώνουν την παραγωγή ενδογενών αντιοξειδωτικών συστημάτων.

Η εταιρεία HealthSign διαθέτει τα αντιοξειδωτικά σκευάσματα HS Panhealth, HSAlexin και HSSuperAntioxidant.

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.  Emerging Anti-Aging Strategies – Scientific Basis and Efficacy. Shetty AKKodali MUpadhya RMadhu LN. Aging Dis. 2018 Dec 4;9(6):1165-1184.

2.  Health benefits of resveratrol administration Sabina GaliniakDavid AebisherDorota Bartusik-Aebisher Acta Biochim Pol. 2019 Feb 28;66(1):13-21.

3. Targets of curcumin. Hongyu ZhouChristopher S. Beevers, and Shile Huang.Curr Drug Targets. 2011 Mar 1; 12(3): 332–347.