

Πώς να θέσετε νέους διατροφικούς στόχους τη νέα χρονιά
- 23 Δεκεμβρίου, 2019
- by: webera
Είναι γνωστό ότι κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται και από πολλούς καινούργιους στόχους για την πρόοδο της ζωής μας. Πολλοί, συνηθίζουν να γράφουν σε μπλοκάκι ό, τι θέλουν να εκπληρώσουν το οποίο δεν κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά. Έτσι αισθάνονται ότι μπορούν να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν στην ζωή τους. Αυτό είναι πολύ θετικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται κίνητρο και έναυσμα στους ανθρώπους για βελτίωση γενικά των δεδομένων της ζωής τους.
Λίγες όμως είναι οι φορές, που οι άνθρωποι συμπεριλαμβάνουν τους διατροφικούς στόχους στην λίστα αυτή. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι δεν δίνουν όση σημασία θα έπρεπε στην καθημερινή τους διατροφή θέτοντας άλλες προτεραιότητες, που θεωρούν σημαντικές. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ισορροπημένης καθημερινότητας είναι η υιοθέτηση σωστών διατροφικών κυρίως και όχι μόνο συνηθειών.
Η βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής είναι ένα πολύ – παραγοντικό ζήτημα. Η διατροφή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών προσφέροντας σωματική και ψυχική υγεία. Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα είναι σε θέση να λειτουργεί με ισορροπία έχοντας καλύψει όλες τις διατροφικές του ανάγκες. Όλες οι μεταβολικές διεργασίες του σώματος όταν γίνονται σωστά, δημιουργούν ένα ευεργετικό μεταβολικό προφίλ για τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα η λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου κατά συνέπεια και την ψυχολογία του.
Μια διατροφή ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά δημιουργεί σύγχυση στον εγκέφαλο καθώς επίσης και μεταβολή της χλωρίδας του εντέρου, προκαλώντας ψυχοσωματικά αρνητικά συμπτώματα όπως, ζαλάδα, κόπωση, υπνηλία, μείωση ευχαρίστησης, θλίψη, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την έλλειψη σωστής διατροφής.
Έτσι, νιώθοντας μονίμως κουρασμένοι και καταπονημένοι, θα υπάρχει δυσκολία στην εκπλήρωση των στόχων που αφορούν την κοινωνική ζωή, οι οποίοι σχετίζονται με την παραγωγικότητα όπως, για παράδειγμα, μια προαγωγή στη δουλειά, που απαιτεί ενεργητικότητα και δυναμισμό σε καθημερινό επίπεδο.
Συνοψίζοντας και οργανώνοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι σημαντικό τη νέα χρονιά μαζί με οποιονδήποτε προσωπικό στόχο να θέσετε και διατροφικούς νέους στόχους:
- Στόχος 1
Κάντε πολλά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα σας
Με αυτό τον τρόπο κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε ένα ικανοποιητικά ενεργό επίπεδο.
- Στόχος 2
Μην ξεχνάτε το νερό
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση ενός μεταβολικά ενεργού οργανισμού, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών καθώς και την αποτοξίνωσή του βοηθώντας ιδιαίτερα την λειτουργία του εντέρου και των νεφρών.
- Στόχος 3
Μην παραλείπετε τα φρούτα και τα λαχανικά
Προσφέρουν πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά καθώς επίσης ενυδατώνουν και τον οργανισμό έχοντας καλή περιεκτικότητα σε νερό. Δώστε σημασία στο καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών! Πρέπει να απομακρύνονται παθογόνοι μικροοργανισμοί και χημικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνειά τους. Προτιμήστε να πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα με φυσικά συστατικά όπως για παράδειγμα το ξύδι, αποφεύγοντας τα χημικά σαπούνια και καθαριστικά.
- Στόχος 4
Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συναισθημάτων
Αυτό θα βοηθήσει εξαιρετικά στην καλύτερη οργάνωση του καθημερινού διαιτολογίου καθώς και στην καλύτερη επίγνωση της ποιότητας διατροφής κάνοντας και την αυτοκριτική σας κάθε φορά. Επίσης, αποτελεί έναν καλό τρόπο εντοπισμού των συναισθημάτων όπου ωθούν σε σύγχυση και υπερφαγία ή αντίθετα σε απώλεια όρεξης για τροφή.
- Στόχος 5
Οργανώστε τον χώρο της κουζίνας σας και διακοσμήστε τον κατάλληλα
Υπάρχει κατάλληλος τρόπος διακόσμησης και οργάνωσης από διαιτολογικής πλευράς; Η απάντηση είναι θετική. Είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγείτε από διατροφικούς πειρασμούς στην κουζίνα του σπιτιού σας. Περιορίστε την ύπαρξη θερμιδογόνων τροφίμων και ακόμα και αν υπάρχουν μερικά τέτοιου είδους τρόφιμα φροντίστε να μην έχετε άμεση οπτική επαφή μαζί τους έτσι ώστε να ξεχνάτε την ύπαρξη τους. Μην έχετε εμμονές όταν τοποθετείτε για παράδειγμα μια συσκευασία σοκολάτας στο βάθος ενός ντουλαπιού. Προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στην ύπαρξη σοκολάτας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την εμμονή με το φαγητό και ιδιαίτερα με τα γλυκά. Όσο αφορά τη διακόσμηση, αποφύγετε πίνακες και διακοσμητικά χώρου που αναπαριστάνουν τρόφιμα – πειρασμούς.
- Στόχος 6
Μάθετε να ακούτε το σώμα σας αντικειμενικά
Η πείνα δεν αποτελεί πάντα ένα αντικειμενικό αίσθημα, προκαλείται από σωματικούς, εγκεφαλικούς – ψυχολογικούς παράγοντες . Έτσι είναι πολλές φορές πιθανό το αίσθημα της πείνας να είναι παραπλανητικό και να οφείλεται στο ψυχολογικό υπόβαθρο ( άγχος, ανησυχία κλπ) . Όταν λοιπόν αισθανθείτε έντονο αίσθημα πείνας και ιδιαίτερη όρεξη για κάτι γλυκό, προσπαθήστε να ηρεμίσετε για να καταλάβετε αν πραγματικά αυτό είναι κάτι όπου έχετε ανάγκη.
- Στόχος 7
Δώστε σημασία στις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για τυχόν ελλείψεις σημαντικών βιταμινών και άλλων συστατικών
Για παράδειγμα, βιταμίνες όπως oι βιταμίνες D, B12 και C καθώς επίσης και το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το κάλιο είναι μερικά από τα συστατικά, που πρέπει να εξετάζεται συστηματικά η επάρκειά τους. Σε περίπτωση ελλείψεων συστήνεται η ακόμα πιο προσεκτική και στοχευόμενη διατροφική αντιμετώπιση συμβουλευόμενοι κάποιον ειδικό ιατρό και έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο . Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός στοχευόμενης διατροφής και χορήγησης κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής στην κατάλληλη δοσολογία και ικανότητα απορρόφησης των συστατικών για πιο άμεση και αποτελεσματική κάλυψη των διαπιστωμένων ελλείψεων.
- Στόχος 8
Φροντίστε τη χλωρίδα του εντέρου
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά είναι αξιοσημείωτη για την διατήρηση της ακεραιότητας της εντερικής χλωρίδας του εντέρου. Η χλωρίδα του εντέρου έχει συσχετιστεί με πολλές σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές καθώς συνδέεται με πολλούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.
*Σε περίπτωση προβλημάτων υγείας συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Η διατροφή πριν το Μαραθώνιο
Νοέ. 9.2022Από τα πιο συχνά ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:
Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε το φθινόπωρο;
Νοέ. 4.2022Καθώς περνάμε στο φθινόπωρο, η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά
Χοληστερίνη : Ποια είναι η καλύτερη διατροφή?
Σεπ. 22.2022Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι σήμερα η κύρια αιτία θνησιμότητας
5 τρόποι για να ελέγξουμε το βάρος μας!
Ιούν. 16.2022Οι άνθρωποι αποφασίζουν να χάσουν κιλά για πολλούς λόγους,
Η κακή διατροφή και ψυχολογία ρίχνει και τα….μαλλιά!!!
Ιούν. 15.2022Η τριχόπτωση είναι μια τουλάχιστον δυσάρεστη κατάσταση