

Γιατί να εντάξετε το GINGER στη διατροφή σας
- 21 Ιανουαρίου, 2020
- by: webera
Το τζίντζερ (Zingiber officinale Roscoe) είναι μέλος της οικογένειας των φυτών Zingiberaceae. Έχει αποτελέσει μέρος των θεραπευτικών στρατηγικών στην Ασία, την Ινδία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή εδώ και αιώνες για να θεραπεύσει διαταραχές όπως η αρθρίτιδα, oι στομαχικές διαταραχές, το άσθμα, ο διαβήτης και οι ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως.
Έχει χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό και φάρμακο για πάνω από 200 χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Αποτελεί ένα από τα κλασικά παραδείγματα ενός βοτάνου που χρησιμοποιείται για γαστρονομικούς σκοπούς, αλλά και για την θεραπευτική συμβολή που πιστεύεται από πολλούς ότι έχει λόγω του αντιοξειδωτικού, αντιμικροβιακού και αντιφλεγμονώδους δυναμικού του ιδιαίτερα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε βιοδραστικές ουσίες όπως οι τζιντζερόλες (gingerols). Περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως Fe, Mg, Ca, βιταμίνη C, φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις.
Ενδεχόμενα οφέλη για την υγεία
Πολλά οφέλη για την υγεία έχουν αναφερθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την αρθρίτιδα, τις κράμπες, τα διαστρέμματα, τον πονόλαιμο, τους ρευματισμούς, τους μυϊκούς και άλλους πόνους, τον έμετο, τη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία, την υπέρταση, την άνοια, τον πυρετό και τις μολυσματικές ασθένειες.
Η χρήση του τζίντζερ στη γαστρονομία
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο ως γεύση ή άρωμα στα τρόφιμα. Τα φύλλα τζίντζερ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη γεύση των τροφίμων και την Ασιατική Παραδοσιακή Ιατρική, ειδικά στην Κίνα. Το έλαιο τζίντζερ χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες ως αρωματική ουσία τροφίμων, όπως σε αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής, τουρσιά, σάλτσες, αναψυκτικά.
Τι δείχνει η έρευνα των τελευταίων ετών:
- Μεταναλύσεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το τζίντζερ είναι ένα πολλά υποσχόμενο φυτικό φάρμακο για την υγειονομική περίθαλψη, το οποίο μπορεί να είναι επωφελές για τη ναυτία, τον έμετο, το μεταβολικό σύνδρομο, τον πόνο, την φλεγμονή, τα συμπτώματα έπειτα από χειρουργική επέμβαση, θεραπεία καρκίνου ή κινητικά προβλήματα.
- Ο ρόλος του τζίντζερ στη μείωση της έκτασης των καρδιαγγειακών διαταραχών, του σακχαρώδους διαβήτη, των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, της υπερλιπιδαιμίας, της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και της υπέρτασης έχει επίσης περιγραφεί στην ερευνητική δραστηριότητα.
- Οι μελέτες κυτταροκαλλιέργειας δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ωστόσο, δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο εάν τα αντιοξειδωτικά συστατικά του τζίντζερ είναι σημαντικά βιοδιαθέσιμα σε ανθρώπους μετά την κατάποση και αν μπορούν να επηρεάσουν τους δείκτες οξειδωτικού στρες στον άνθρωπο in vivo.
Συνολικά, βάσει της τρέχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες από κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πολλά υποσχόμενα πολλαπλά οφέλη για την υγεία σε ανθρώπους καθώς και οι δόσεις χορήγησης που μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές.
Δεν έχετε παρά να το εντάξετε στη διατροφή σας καθώς αποτελεί μια γευστική επιλογή δημιουργώντας πικάντικη γεύση στο φαγητό περιορίζοντας έτσι και το αλάτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και ως αφέψημα.
*Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Masood S. & M. Tauseef S. (2011), Ginger and its Health Claims: Molecular Aspects, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51(5).
- Singletary Κ. et al. (2010), Ginger: An Overview of Health Benefits, Nutrition Today, 45(4).
- Huijuan L. et al. (2019), Ginger for health care: An overview of systematic reviews,Complementary Therapies in Medicine, 45,114-123.
- Shahrajabian Μ. et al (2019), Clinical aspects and health benefits of ginger (Zingiber officinale) in both traditional Chinese medicine and modern industry, Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil & Plant Science, 69(6).
ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ HEALTH SIGN
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Η διατροφή πριν το Μαραθώνιο
Νοέ. 9.2022Από τα πιο συχνά ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:
Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε το φθινόπωρο;
Νοέ. 4.2022Καθώς περνάμε στο φθινόπωρο, η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά
Χοληστερίνη : Ποια είναι η καλύτερη διατροφή?
Σεπ. 22.2022Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι σήμερα η κύρια αιτία θνησιμότητας
5 τρόποι για να ελέγξουμε το βάρος μας!
Ιούν. 16.2022Οι άνθρωποι αποφασίζουν να χάσουν κιλά για πολλούς λόγους,
Η κακή διατροφή και ψυχολογία ρίχνει και τα….μαλλιά!!!
Ιούν. 15.2022Η τριχόπτωση είναι μια τουλάχιστον δυσάρεστη κατάσταση