

Η διατροφική αξία του φυτού μαυροσίταρου (buckwheat Φαγόπυρο)
- 26 Μαΐου, 2020
- by: webera
Το Φαγόπυρο (Fagopyrum esculentum / Φαγόπυρο το Εδώδιμον) ή αλλιώς μαυροσίταρο (buckwheat) είναι ένα φυτό που καλλιεργείται με σπόρους που μοιάζουν με αυτούς των σιτηρών.
Προέλευση και χρήση
Χαρακτηρίζεται ως “ψευδοδημητριακό” και οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Οι σπόροι του γεννούνται από έναν αυτοφυές χαμηλό θάμνο στην Ασία. Μπορεί να καταναλωθεί τόσο όπως οι νιφάδες βρώμης ή το ρύζι, αλλά και ως αλεύρι. Μάλιστα στην Ασία το χρησιμοποιούν κυρίως στην παρασκευή των noodles. Είναι πολύ διαδεδομένο στην Κίνα και την Ιαπωνία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ διαδεδομένο και στην Ελλάδα.
Επίσης, το φαγόπυρο είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) καθώς δεν περιέχει γλουτένη. Προσοχή όμως σε συσκευασίες φαγόπυρου που μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης μετά από διασταυρούμενη επιμόλυνση κατά την διαδικασία παραγωγής. (Προσοχή στις ετικέτες).
Θρεπτικά συστατικά
Περιέχει εξαιρετικά λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το ωμό φαγόπυρο έχει περίπου 343 θερμίδες/100 γραμμάρια ωμού προϊόντος και 71,5 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένα σε νερό έχουν μόλις 92 θερμίδες.
Επίσης έχει πολύ καλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά καθώς περιέχει λυσίνη και τρυπτοφάνη, δυο εκ των βασικών αμινοξέων.
Όσο αφορά τις βιταμίνες, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλουν στην λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη της βιταμίνης Ε καθώς και της βιταμίνης Κ αλλά και η μεγάλη του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (περίπου 10 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια ωμού φαγόπυρου) συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στον καλύτερο κορεσμό.
Όσο αφορά τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο και ψευδάργυρο. Τέλος περιέχει φλαβονοειδή.
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΑΓΟΠΥΡΟ
- Μπάρες δημητριακών από φαγόπυρο
- Μπισκότα με φαγόπυρο
- Κέικ με φαγόπυρο και γιαούρτι
- Ψωμί με φαγόπυρο
Πιθανές παρενέργειες
Η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις με συμπτώματα όπως κνησμό, οίδημα και ατοπική δερματίτιδα.
*Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας!
ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΦΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
HEALTH SIGN
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η διατροφή πριν το Μαραθώνιο
Νοέ. 9.2022Από τα πιο συχνά ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:
Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε το φθινόπωρο;
Νοέ. 4.2022Καθώς περνάμε στο φθινόπωρο, η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά
Χοληστερίνη : Ποια είναι η καλύτερη διατροφή?
Σεπ. 22.2022Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι σήμερα η κύρια αιτία θνησιμότητας
5 τρόποι για να ελέγξουμε το βάρος μας!
Ιούν. 16.2022Οι άνθρωποι αποφασίζουν να χάσουν κιλά για πολλούς λόγους,
Η κακή διατροφή και ψυχολογία ρίχνει και τα….μαλλιά!!!
Ιούν. 15.2022Η τριχόπτωση είναι μια τουλάχιστον δυσάρεστη κατάσταση
Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, μαθητές και γονείς