

Διατροφή στην τρίτη ηλικία
- 23 Μαρτίου, 2020
- by: webera
Η αύξηση της ηλικίας, μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα διάφορες δυσλειτουργίες, μειωμένη αυτονομία, αντοχή, δύναμη καθώς και ψυχικές διαταραχές. Ιδιαίτερα τα ευπαθή άτομα (με προβλήματα υγείας όπως η αναπνευστική και η καρδιακή δυσλειτουργία) είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές πρόσληψης τροφής καθώς και αδυναμία στο μυοσκελετικό σύστημα και στην ανοσοποιητική λειτουργία. Έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη για εξειδικευμένη διατροφική μέριμνα με βασικό πυλώνα την μεσογειακή διατροφή για τα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μέσω της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας και της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Αλλαγές στον οργανισμό και πως επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής
- Αλλαγές στην γεύση και όσφρηση (χρησιμοποιήστε μυρωδικά και τρώτε αργά)
- Αλλαγές στην λειτουργία του εντέρου (τρώτε εύπεπτες τροφές, μαγειρεύετε αρκετή ώρα το φαγητό, μασάτε καλά την τροφή, καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά και πρεβιοτικά όποτε είναι αναγκαίο)
- Δυσκοιλιότητα (έχετε καθημερινή φυσική δραστηριότητα, πίνετε άφθονο νερό, αυξήστε τις φυτικές ίνες, πρεβιοτικά, προβιοτικά)
- Στοματική υγεία (σε περιπτώσεις με προβλήματα στην οδοντοστοιχία προτιμήστε μαλακές τροφές, σούπες και γενικά εύπεπτες τροφές)
- Χρόνια λήψη φαρμάκων, διάφορες ασθένειες, και άλλοι κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη τροφής
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Πολλοί ηλικιωμένοι εμφανίζουν ελλείψεις ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών λόγω μειωμένης απορρόφησης ή αυξημένων αναγκών που δεν καλύπτονται. Ιδιαίτερα λόγω των μυοσκελετικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων και άλλων ασθενειών.
Αυτά τα συστατικά σύμφωνα με τη βιβλιογραφία
είναι οι βιταμίνες C,D,A, B12, E καθώς και
το φολικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.
Διατροφικές συστάσεις
( Με βάση τον εθνικό διατροφικό οδηγό)
Τα ηλικιωμένα άτομα συνιστάται γενικά να καταναλώνουν:
- 4 μερίδες από ποικιλία λαχανικών κάθε ημέρα (κυρίως ωμά)
- 3 μερίδες από ποικιλία φρούτων κάθε ημέρα
- 4 αυγά την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητών και γλυκισμάτων.
- 2-3 μερίδες κρέατος την εβδομάδα. Προτιμήστε περισσότερο το λευκό αντί του κόκκινου κρέατος, καθώς και τα άπαχα μέρη αυτών. Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος
- Τουλάχιστον 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα
- 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Προτιμήστε γάλα και γιαούρτι 1,5% – 2% λιπαρά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
- 5-7 μερίδες από ποικιλία δημητριακών την ημέρα. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών να είναι ολικής άλεσης.
- 2-3 μερίδες
από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα.
Φροντίστε τουλάχιστον οι μισές μερίδες να είναι λιπαρά ψάρια (π.χ., σαρδέλα, γαύρος) τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά. - 3-5 μερίδες την ημέρα από λίπη, έλαια, ελιές και ξηρούς καρπούς. Καταναλώνετε ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή.
- Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης και προϊόντων που τα περιέχουν.
- Καταναλώνετε περίπου 8-10 ποτήρια υγρών (2-2,5 λίτρα) την ημέρα. Φροντίστε τουλάχιστον τα 6-8 ποτήρια (1,5-2 λίτρα) από αυτά να είναι νερό. (1 ποτήρι = 250 ml)
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
- Καταναλώστε 3 κύρια γεύματα ημερησίως σε σταθερές ώρες και μην παραλείπετε το πρωινό
- Να τρώτε αργά απολαμβάνοντας το γεύμα σας
- Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε ενδιάμεσα μικρά γεύματα
*Εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ανάγκη απώλειας βάρους να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Kritchevsky S. (2016) , Nutrition and Healthy Aging, Journals of Gerontology: Medical Sciences, Vol. 71, No. 10, 1303–1305.
- Servan P.R. et al. (2015), Special considerations for nutritional studies in elderly, Nutr Hosp. 31:84-90.
- Εθνικός διατροφικός οδηγός για άτομα άνω των 65 ετών, Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis.
ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
HEALTH SIGN
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η διατροφή πριν το Μαραθώνιο
Νοέ. 9.2022Από τα πιο συχνά ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:
Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε το φθινόπωρο;
Νοέ. 4.2022Καθώς περνάμε στο φθινόπωρο, η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά
Χοληστερίνη : Ποια είναι η καλύτερη διατροφή?
Σεπ. 22.2022Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι σήμερα η κύρια αιτία θνησιμότητας
5 τρόποι για να ελέγξουμε το βάρος μας!
Ιούν. 16.2022Οι άνθρωποι αποφασίζουν να χάσουν κιλά για πολλούς λόγους,
Η κακή διατροφή και ψυχολογία ρίχνει και τα….μαλλιά!!!
Ιούν. 15.2022Η τριχόπτωση είναι μια τουλάχιστον δυσάρεστη κατάσταση
Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, μαθητές και γονείς