Η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου και στην μνήμη. Η νοητική απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουμε στον οργανισμό, καθώς πολλά από αυτά συνδέονται με την πνευματική λειτουργία. Τα θρεπτικά συστατικά, έχουν επίδραση στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, στην δομή και ακεραιότητά του καθώς και στην παροχή ενέργειας και τον μεταβολισμό του. Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού είναι εξαιρετικά σημαντική για την πνευματική εγρήγορση κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας καθώς επίσης και τα πολλά συχνά γεύματα υψηλής διατροφικής αξίας.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΓΛΥΚΟΖΗ

Αποτελεί το αποκλειστικό άμεσο καύσιμο για τον εγκέφαλο δηλαδή την παροχή ενέργειας για την κάλυψη των μεταβολικών του διεργασιών. Η γλυκόζη είναι το βασικό συστατικό της ζάχαρης και όλων των υδατανθράκων. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, το μέλι και  τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες.  Έτσι ο αυστηρός αποκλεισμός των υδατανθράκων από την διατροφή μπορεί να διαταράξει την λειτουργία του εγκεφάλου με αρνητικές επιπτώσεις στην συγκέντρωση, την μνήμη, τη σκέψη και την διάθεση. Προτιμήστε υδατάνθρακες υψηλής θρεπτικής αξίας από προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Αποφύγετε τη ζάχαρη και προτιμήστε το μέλι.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ –  ΜΕΤΑΛΛΑ –  ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΑΜΙΝΟΞΕΑ

Οι βιταμίνες B1, B6, B12, C καθώς επίσης και ο σίδηρος, το σελήνιο, ο χαλκός, τα καροτενοειδή, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ορισμένα αμινοξέα έχουν συνδεθεί με την εγκεφαλική λειτουργία. Φροντίστε η διατροφή σας να χαρακτηρίζεται από ποικιλία για να εξασφαλίσετε την παροχή όλων των θρεπτικών συστατικών.

Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Τα ω-3 λιπαρά οξέα σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα προλαμβάνοντας την εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν κυρίως τα ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, κολιός, σαρδέλες), η σόγια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

ΧΟΛΙΝΗ

Η χολίνη αποτελεί ένα συστατικό το οποίο έχει συσχετιστεί με την μνήμη. Βρίσκετε σε τροφές όπως το αυγό, η σοκολάτα και το συκώτι.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Σε μικρή ποσότητα μπορεί να φανεί ευεργετική για την πνευματική διέγερση λόγω της ευχάριστης γεύσης της καθώς διεγείρει την έκκριση ορμονών στον εγκέφαλο βελτιώνοντας την διάθεση, αλλά και λόγω της περιεκτικότητάς της σε μαγνήσιο.  Προτιμήστε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και μεγάλης περιεκτικότητας σε κακάο.

ΒΟΤΑΝΑ & ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά, το ginseng και οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν συνδεθεί επίσης με την λειτουργία του εγκεφάλου.

Μην ξεχνάτε! Εκτός από την σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική επίσης η φυσική δραστηριότητα, η καλή ενυδάτωση και ο ισορροπημένος ύπνος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Niculescu M. (2017), Choline and Brain Development, Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease, 17(4): 347-360.
  2. Georgief  Μ. et al. (2018), Nutritional influences on brain development, Nutrition and brain development, 107:1310-1321.
  3. Lim S. & Kwak Yi (2019), Effect of nutrients and exhaustive exercise on brain function, Journal of Exercise Rehabilitation, 15(3):341–345.
  4. Carmichael Ot. et al. (2018), A Combination of Essential Fatty Acids, Panax Ginseng  Extract, and Green Tea Catechins Modifies Brain fMRI Signals in Healthy Older Adults , The journal of nutrition, health & agin, 22(7): 837–846.
  5. Bhat A. et al (2019), Benefits of curcumin in brain disorders, Biofactors, 45(5): 666-689.

ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ HEALTH SIGN