Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων κινδύνου, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των αρθρώσεων αλλά και στην καθυστέρηση της εμφάνισης συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, μιας χρόνιας φλεγμονώδους εκφυλιστικής βλάβης κυρίως των μεγάλων αρθρώσεων (γόνατα, ώμοι, ισχία), που αποτελεί και την πιο συνηθισμένη βλάβη αυτών.

Οι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας είναι:

  1. Το φύλο: Οι γυναίκες ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50, φαίνεται είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας από τους άνδρες.
  2. Η ηλικία: Τα περιστατικά οστεοαρθρίτιδας αυξάνονται όσο αυξάνει η ηλικία.
  3. Τα απαιτητικά σπορ, η βαριά σωματική εργασίακαι η εργασία που απαιτεί στήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα στα γόνατα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο ή το ισχίο.
  4. Η εμμηνόπαυση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας, με την ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων να αποτελεί πιθανή αιτία.
  5. Η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ενός ατόμου, σε σχέση με κάποιον άλλον του οποίου το σωματικό βάρος είναι σε φυσιολογικά πλαίσια.

Στην οστεοαρθρίτιδα δημιουργείται λέπτυνση του χόνδρου των αρθρώσεων που οδηγεί σε φθορά των αρθρικών επιφανειών των οστών λόγω τριβής, προκαλώντας δυσκαμψία, πόνο και διαταραχή της κίνησης.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι γενικά ασφαλή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και αναγνωρίζονται πλέον σαν βασικά σκευάσματα βραδείας δράσης για την Symptomatic Slow Acting Drugs of OA. Η λήψη τους προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Οστεοπόρωσης και Οστεοαρθρίτιδας (EuropeanSocietyforClinicalandEconomicAspectsofOsteoporosisandOsteoarthritis) ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Ταξινομούνται σε  συστατικά που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα (π.χ. θειική χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη, διασερεΐνη), καθώς και σε ουσίες που μπορούν να χορηγηθούν ενδοαρθρικά (υαλουρονικό οξύ). Οι συνδυασμοί ουσιών με διαφορετικές ιδιότητες μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη χορήγηση μεμονωμένων ουσιών και γι’αυτό συστήνεται η λήψη σκευασμάτων με διαφορετικά συστατικά που ωφελούν την άρθρωση.

Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη συνιστώνται από πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ως συστατικά πρώτης γραμμής για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Το μέθυλ-σουλφόνυλ-μεθάνιο (MSM) είναι συστατικό με πολλές βιολογικές δράσεις. Η ικανότητα του να περιορίζει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, το κάνει να  χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Τα ιχθυέλαια αναστέλλουν την αύξηση των θειούχων γλυκοζαμινογλυκανών, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την καταστροφή των βασικών δομικών στοιχείων του χόνδρου(πρωτεογλυκανών και κολλαγόνου). Τέλος, οι βιταμίνες συμβάλλουν στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία των χόνδρων, στην ομοιόσταση ασβεστίου/φωσφόρου και τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.     Comparison of Glucosamine-Chondroitin Sulfate with and without Methylsulfonylmethane in Grade I-II Knee Osteoarthritis: A Double Blind Randomized Controlled Trial. Lubis AMT, Siagian C, Wonggokusuma E, Marsetyo AF, Setyohadi BActa Med Indones. 2017 Apr;49(2):105-111.

  1. NutraceuticalSupplements inthe Management and Prevention of Osteoarthritis Paola Castrogiovanni, Francesca Maria Trovato, Carla Loreto, Houda Nsir, Marta Anna Szychlinska, Giuseppe Musumeci. Int J Mol Sci. 2016 Dec; 17(12): 2042.