Ένα άλλο σημαντικό νόσημα του πεπτικού είναι η κοιλιοκάκη για την οποία δε βρέθηκαν μελέτες που να αφορούν τη χορήγηση αντιοξειδωτικών.

Το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα προσβάλλει το 10-25% του πληθυσμού δείχνοντας ελαφρά προτίμηση στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Η νόσος Crohn προσβάλλει νέους ενήλικες ηλικίας 10-30 ετών και φαίνεται ότι η συχνότητά της έχει αυξηθεί ακολουθώντας τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και τη βιομηχανοποίηση του τρόπου ζωής. Η παγκόσμια συχνότητα της ελκώδους κολίτιδας ποικίλλει μεταξύ 0.5 και 24.5 ανά 100,000 κατοίκους. Ενώ η νόσος Crohn είναι συνηθέστερη ανάμεσα σε καπνιστές, η ελκώδης κολίτιδα εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε πρώην ή σε μη καπνιστές.

Για αυτά τα νοσήματα, μια ποικιλία θεραπειών χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν ύφεση των συμπτωμάτων ή για να αποφευχθεί έξαρση αυτών όταν ο ασθενής είναι σε ύφεση. Η τρέχουσα αντίληψη θεωρεί ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμμετέχει στην εμφάνισή τους και έτσι στην αντιμετώπισή τους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 έγινε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων διατροφής βασισμένη σε έρευνες σε ανθρώπους. Με βάση τη διαθέσιμη βιβλιογραφία λοιπόν οι ερευνητές κατέληξαν σε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων καθώς και σε συστάσεις σχετικά με τη χορήγηση των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων.

Σύνοψη: Τα αποτελέσματα από τις μελέτες ήταν ετερογενή και μια πιθανή εξήγηση σε αυτό είναι η αλληλοεπικάλυψη σε ότι αφορά στη διάγνωση των νοσημάτων αυτών καθώς και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετικούς κάθε φορά δείκτες για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων. Επιπλέον η ποιότητα παρασκευής των συμπληρωμάτων δεν ήταν δεδομένη σε όλες τις μελέτες.

Η συνδυαστική θεραπεία των εγκεκριμένων θεραπειών με την αλλοπουρινόλη (που μειώνει την παραγωγή υπεροξειδίου) έχει φανεί χρήσιμη για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ. Η κουρκουμίνη έχει ωφελήσει τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα όταν συγχορηγηθεί με μεσαλαζίνη. Άλλες ουσίες που έχουν δείξει κάποιο όφελος στη νόσο Crohn είναι η Boswellia, ηArtemesiasp., το T. Wilfordiiκαι τα ιχθυέλαια, ενώ στην ελκώδη κολίτιδα η αλλοπουρινόλη, το χαμομήλι και τα ιχθυέλαια. Κάποιες μελέτες έδειξαν όφελος στην ελκώδη κολίτιδα με τη χρήση αγιουρβεδικών σκευασμάτων, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν επαναλήφθηκαν όταν οι μελέτες επαναλήφθηκαν σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου πολλές ουσίες έδειξαν ότι μπορούν να ωφελήσουν λίγο χωρίς να αναφερθούν παρενέργειες.

Έτσι με βάση αυτά τα αποτελέσματα εξάγονται τρεις συστάσεις:

• Η αλλοπουρινόλη και πιθανότατα η κουρκουμίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με τις τρέχουσες θεραπείες.
• Στις νέες μελέτες που διεξάγονται θα πρέπει να δοκιμάζεται η συγχορήγηση με αντιοξειδωτικά (ιδιαίτερα με Boswellia, Artemesia, T. wilfordii, ιχθυέλαια και χαμομήλι) για να εκτιμηθεί καλύτερα η αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον οι νέες μελέτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και άλλα αντιοξειδωτικά.
• Παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη δράση των αντιοξειδωτικών στο σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, η έλλειψη παρενεργειών επιτρέπει τη χορήγηση τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Antioxidant Supplements and Gastrointestinal Diseases: A Critical Appraisal. Khan I, Samson SE, Grover AK.Med PrincPract. 2017;26(3):201-217

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ