Πολλά φάρμακα (αντιισταμινικά, ανοσοτροποποιητικά, κορτιζόνη) θα αντιμετωπίσουν την αλλεργία, ωστόσο υπάρχουν και φυσικοί τρόποι που έχουν αποτέλεσμα.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται σε μικρές δόσεις στην φλούδα και στα κουκούτσια του κόκκινου σταφυλιού και έχει ευρύ φάσμα αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης. Έχει φανεί ότι μειώνει όλες τις ουσίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων. Πιο συγκεκριμένα μειώνει την αποκοκκίωση και απελευθέρωση των προφλεγμονωδών κυτοκινών, χυμοκινών και λευκοτριενίων. Η αναστολή της αποκοκκίωσης στα μαστοκύτταρα σχετίζεται με τη ρύθμιση του ενδοκυττάριου ασβεστίου.

Η κερσετίνη είναι το πιο γνωστό φλαβονοειδές και έχει διερευνηθεί όχι μόνο για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και του άσθματος μέσω της μείωσης παραγωγής ισταμίνης, αλλά και για πληθώρα ανοσολογικών και άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με φλεγμονές.  Έχει αποτελεσματική δράση όταν χορηγείται προληπτικά, μειώνοντας σημαντικά τη δερματίτιδα εξ επαφής και τη φωτοευαισθησία, καταστάσεις του δέρματος που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με τις συμβατικές θεραπείες.

Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι απαραίτητος ενδογενής συμπαράγοντας που συμμετέχει σε μεταβολικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας. Έχει φανεί ότι μπορεί να αναστέλλει με δοσοεξαρτώμενο τρόπο την αλλεργική αντίδραση, μέσω μείωσης των επιπέδων ισταμίνης στο πλάσμα. Η δράση αυτή σχετίζεται με αναστολή της πρόσληψης ασβεστίου και αύξηση των επιπέδων ενδοκυτταρικού cAMP.

Η κουρκουμίνη λειτουργεί αντιαλλεργικά μέσω αναστολής μιας κινάσης (Syk kinase), της οποίας η δράση είναι σημαντική για την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φυσικά φλαβονοειδή. Η επιγαλλοκαχετίνη (EGCG) είναι η πιο σημαντική ουσία που βρίσκεται στο τσάι και η μεθυλιωμένη της μορφή μπορεί να μπλοκάρει τον IgE υποδοχέα που αποτελεί κομβικό σημείο για όλη τη διαδικασία της αλλεργικής αντίδρασης.

Τέλος, η βιταμίνη C αποτελεί ένα φυσικό αντιισταμινικό, το οποίο αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα και τα βασεόφιλα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

1.      Inhibitory effects of resveratrol on human mast cell degranulation, cytokine, chemokine and leukotriene release. Adriana Catalli. Open Journal of Immunology 12/2012; 2(4):187-194.

2.      Quercetin is more effective than cromolyn in blocking human mast cell cytokine release and inhibits contact dermatitis and photosensitivity in humans. Weng Z1, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. PLoS One. 2012;7(3):e33805.

3.      Lipoic acid suppresses compound 48/80-induced anaphylaxis-like reaction. Choi YH1, Chai OH, Han EH, Choi SY, Kim HT, Song CH. Anat Cell Biol. 2010 Dec;43(4):317-24

4. New inhibitors for expression of IgE receptor on human mast cell. Tamura S, Yoshihira K, Fujiwara K, Murakami N.Bioorg Med Chem Lett. 2010 Apr 1;20(7):2299-302

5. A comprehensive review of vitamin C . Murray MT. Amer J Nat Med 1996; 3:8-21.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ