Οι γιορτινές περίοδοι ενεργοποιούν σε πολλούς ανθρώπους το αίσθημα του άγχους και συχνά της κατάθλιψης. Εν μέσω γιορτών υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές για απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ ψυχολόγοι, ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης.

Το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι στο μυαλό μας. Πρόκειται για πραγματικές  χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό όταν αυτός εκτίθεται σε κίνδυνο και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, την επιτάχυνση της αναπνοής και τη σύσπαση των μυών. Θυμίζει κάτι από το θήραμα όταν έρχεται αντιμέτωπο με τον κυνηγό.

Το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η γνώση των συμπτωμάτων. Το άγχος σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τους ανθρώπους. Τα συμπτώματά ποικίλλουν, τόσο στο είδος όσο και στην έντασή τους και ταξινομούνται σε ψυχολογικά (εκνευρισμός, μόνιμη ανησυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εύκολη κόπωση, αποφυγή των άλλων, απαισιοδοξία), σωματικά (αδυναμία, πονοκέφαλοι, κοιλιακά ενοχλήματα, μυαλγίες, πόνοι στο στήθος, ξηροστομία, απώλεια της libido), γνωσιακής λειτουργίας (αδυναμία συγκέντρωσης, εύκολη λήθη, πτωχή κρίση) και συμπεριφοράς (αλλαγές στην όρεξη, αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ, φαρμάκων, αύξηση καπνίσματος).

Το δεύτερο βήμα διαχείρισης της κατάστασης είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση. Πριν φτάσουν στα φάρμακα, οι θεράποντες συνιστούν τους φυσικούς τρόπους. Η άσκηση, ο διαλογισμός, η έκθεση στον ήλιο, το ζεστό μπάνιο, η μείωση του καφέ είναι χρήσιμα και ωφέλιμα μέτρα. Σε επίπεδο συμπληρωμάτων διατροφής φαίνεται ότι υπάρχουν ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν. Μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση μαγνησίου οδηγεί σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την αρχική σοβαρότητα της κατάθλιψης ή τη χρήση αντικαταθλιπτικής αγωγής. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες φαίνεται ότι μπορεί να εμπλέκονται στη ρύθμιση της πνευματικής υγείας και των αλλαγών της συναισθηματικής διάθεσης και της συμπεριφοράς.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc

Ειδικός Γαστρεντερολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, Kennedy AG, Daley C. PLoS One. 2017 Jun 27;12(6).
2.      Psychiatric Disorders and Polyphenols: Can They Be Helpful in Therapy? Jana Trebatická  and Zdeňka Ďuračková. Oxid Med Cell Longev. 2015